Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні – свято Богоявлення

Сьогодні, 19 січня, християнське свято Богоявлення. Воно належить у Східній Церкві до найдавніших. Його почали святкувати в кінці II - на початку III ст. Про нього згадує у своїх творах святий Климент Олександрійський. В Апостольських постановах, творі IV століття, про Богоявлення сказано: "Нехай празнують празник Богоявлення, бо того дня явилося Христове божество, про яке свідчить Отець при хрещенні і Святий Дух у виді голубині, вказуючи на Христа".
Про подію Богоявлення у III столітті говорять у богослуженнях святий Іпполит Римський і святий Григорій, Неокесарійський Чудотворець, а в IV ст. в дні цього празника святий Григорій Богослов, святий Йоан Золотоустий, святий Григорій Низький, святий Августин та інші Отці Церкви мали гарні духовні науки.
Як повідомляється на сайті Української Греко-Католицької Церкви, празник Господнього Богоявлення у перших віках християнства вважався збірним, бо стосувався кількох подій із життя Ісуса Христа, які свідчили про Його божественність, а саме: його Різдва, поклону мудреців, Хрещення, чуда в Кані Галилейській і чудесного розмноження хліба. Тому й нашу назву "Богоявлення" треба розуміти у множині, бо вона означає празник святих Богоявлінь.
Із сьогоднішнім святом пов’язано багато традицій. Зокрема, у надвечір’я Богоявлення сім’я збирається за святковим столом з дванадцятьма пісними стравами, після чого від хати до хати ходять щедрувальники.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ