Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні до Києва прибуває новий посол Росії

Новий посол Росії в Україні Михайло Зурабов прилітає до Києва вранці 25 січня, підтвердили у прес-службі посольства РФ в Україні.

"У понеділок, 25 січня, о 10.50 в аеропорт "Бориспіль" прибуде посол Михайло Зурабов", - сказали в прес-службі посольства.

При цьому співрозмовник агентства не уточнив, яка програма посла в найближчі дні після прибуття до української столиці.

Нагадаємо, міністерство закордонних справ України в п'ятницю ввечері отримало ноту посольства Росії щодо прибуття посла, спеціального представника президента РФ з питань торговельно-економічної співпраці з Україною Михайла Зурабова.

"У ноті міститься прохання до МЗС України посприяти у зустрічі Михайла Зурабова в міжнародному аеропорту "Бориспіль" співробітниками посольства РФ в Україні".

Відповідно до усталеної протокольної практиці, у зустрічі Зурабова візьмуть участь співробітники відповідних підрозділів МЗС України.

Нагадаємо, Михайло Зурабов був призначений на цю посаду замість Віктора Черномирдіна на початку серпня минулого року. Однак через кілька днів після підписання указу президент РФ Дмитро Медведєв направив відкрите послання президенту України Віктору Ющенку, звинувативши його в проведенні антиросійського курсу і оголосивши про рішення поки не направляти посла в Київ.

Минулого тижня, після першого туру президентських виборів, президент РФ доручив Михайлу Зурабову приступити до виконання обов'язків, призначивши також своїм спецпредставником з розвитку торговельно-економічних відносин з Україною.

При цьому, за інформацією видання "Комерсант-Україна", в Міністерстві закордонних справ Росії готують для Зурабова вірчу грамоту, оформлену з порушенням міжнародних норм. Документ нібито складений так, щоб Зурабову вдалося уникнути зустрічі з президентом України Віктором Ющенком. У той же час, в Секретаріаті президента дали зрозуміти, що Київ відмовиться акредитувати Зурабова на підставі такої вірчої грамоти.

У той же час глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що новий посол РФ в Україні Михайло Зурабов буде вручати свої вірчі грамоти строго у відповідності з дипломатичним протоколом.

Президент Віктор Ющенко також впевнений, що російський посол Михайло Зурабов вручить йому вірчі грамоти. "Немає вірчих грамот, адресованих на село дідусеві. І в понеділок (25 січня) російська сторона вступить у відносини, як того вимагає протокол", - пообіцяв Президент України.

Михайло Зурабов був радником президента РФ з 1998 по 1999 рік. У 1999-2004 роках – голова правління Пенсійного фонду РФ.

9 березня 2004 Зурабов був призначений міністром охорони здоров'я і соцрозвитку. У вересні 2007 року Зурабов був відправлений у відставку з посади міністра, а в травні 2008 року знову призначений радником президента РФ, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ