Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні греко-католицькі єпископи з України зустрічаються із Папою Римським

Сьогодні, 28 січня 2008 року, розпочався візит греко-католицьких єпископів з України до Ватикану під назвою «Ad limina Apostolorum» — про це «Гал-info» повідомили у Департаменті інформації УГКЦ. «Ad limina Apostolorum» – це стара практика, яка колись стосувалася єпископів, які душпастирювали довкола Риму. У 13 ст. вона поширилася на цілий світ. Кожних 5 років, або коли випадає можливість, католицькі єпископи з усього світу по черзі прибувають до Риму з візитом «Ad limina Apostolorum», що у перекладі з латинської мови означає «До гробів святих апостолів». Під час цього візиту вони мають нагоду на особисту розмову із Вселенським Архиєреєм, проводять спільні богослужіння у римських базиліках, зустрічі у ватиканських відомствах, а також мають спільну аудієнцію з Папою.
Греко-католицькі єпископи з України вперше після легалізації УГКЦ приїхали до Риму з таким візитом. Про цей візит Блаженніший Любомир, Глава Української Греко-Католицької Церкви, зокрема сказав: «У Церкві апостоли завжди втішалися особливою пошаною. Верховні апостоли Петро і Павло обидва загинули мученичою смертю у Римі, і там були поховані. Проща до гробів цих апостолів, зрозуміло, завжди поєднувалася із візитом до єпископа Риму, наступника апостола Петра – Святішого Отця, Папи Римського. При цьому єпископи представляють Папі стан справ у своїй єпархії. Головний акцент під час розмови із Святішим Отцем робиться не так на майбутнє, як на минуле».
За словами Предстоятеля УГКЦ, у випадку із Східними Католицькими Церквами, з Папою зустрічається тільки Верховний Архиєпископ чи Патріарх, який представляє стан справ у певній помісній Церкві. «Цього разу ми вибрали дещо інший шлях. Щоб дати нагоду кожному правлячому єпископові самому представити свою єпархію, ми вирішили, що у візиті «Ad limina Apostolorum» візьмуть участь усі наші єпископи», – пояснив Блаженніший Любомир. А тоді додав: «Така перевірка є надзвичайно корисна. Кожна більша чи менша організація потребує проведення аналізу стану справ. Так само і Церква».
28 січня 2008 року, вранці, владики відслужили Архиєрейську Божественну Літургію в базиліці Святого Петра у Ватикані. Богослужіння, яке відбулося на престолі святого Василія, під яким спочивають мощі святого священномученика Йосафата, очолив Блаженніший Любомир, який також виголосив проповідь українською та італійською мовами. Співали студенти-богослови Української Папської колегії святого Йосафата.
Сьогодні розпочалися особисті зустрічі єпископів з Вселенським Архиєреєм Венедиктом XVI. Відтак подібні особисті зустрічі відбудуться із Архиєпископом Леонардо Сандрі, префектом Конгрегації для Східних Церков, а тоді у числі більших груп владики відвідають інші відомства Ватикану. Візит завершиться 2 лютого.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ