Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні православні та греко-католики відзначають Чистий Четвер

Сьогодні, 1 квітня, православні відзначають Чистий Четвер, починаючи з якого протягом трьох днів усі церковні служби будуть присвячені спогадам про земні страждання Ісуса Христа.

Сам Чистий Четвер присвячується спогаду про Таємну Вечерю, на якій Спаситель омив ноги своїм учням, показавши у такий спосіб приклад братської любові і смиренності.

Крім того, на таємній вечері Христом було встановлено головне таїнство християнської віри - євхаристія (в перекладі з грецької - "подяка"), під час якого всі віруючі причащаються до Тіла і Крові Христа.

У Євангелії від Матвія сказано: "Коли ж настав вечір, Він сів біля стола з дванадцятьма учнями ... І коли вони їли, Ісус узяв хліб і, поблагословивши, переломив і, роздаючи учням, сказав: прийміть, споживайте: це є Тіло Моє. І , взявши чашу, і подяку, подав їм і сказав: пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів ".

У Православній церкві до цього дня за древнім звичаєм приурочено мирування. Приготування святого мира становить предмет особливої важливості, оскільки вважається, що через помазання миром всім хрещеним і возз'єднаним з Церквою повідомляється благодать Святого Духа.

Сьогодні ж прийнято готувати пасхальні паски.

Як відомо, у понеділок, 29 березня, у християн всього світу почалася Страсна седмиця - останній тиждень перед Великоднем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ