Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні стартує шоста ротація 56-го окремого вертолітного загону ЗСУ до Ліберії

Сьогодні, 26 жовтня 2006 року, розпочинається чергова – шоста – ротація особового складу і техніки 56-го окремого вертолітного загону Збройних сил України, який виконує завдання сил Місії ООН у Ліберії. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Міністерства оборони України.
Пізно ввечері зі Львова літаком Ту-154 Державного підприємства Міністерства оборони України “Українська авіаційно-транспортна компанія” на африканський континент планується виліт першої групи українських миротворців – 95 чоловік.
Ротація проходитиме у чотири етапи. Протягом трьох етапів рейсами Ту-154 буде проведено повну заміну особового складу українського миротворчого контингенту, а під час завершального – четвертого – етапу буде проведено заміну авіаційної техніки загону – 4-ох вертольотів Мі-8МТ. Заміну вертольотів буде здійснено за допомогою літака Ан-124-100 “Руслан” АНТК ім. Антонова.
Загалом в ході чергової ротації до Ліберії буде доставлено 300 військовослужбовців загону, а на Батьківщину повернуться 298 миротворців.
Підготовка миротворців нової ротації проходила протягом півроку на базі окремого полку армійської авіації 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України.
Командиром 56-го окремого вертолітного загону нової – шостої - ротації призначено полковника Володимира Пастухова, який вже має досвід виконання миротворчих завдань у Африці - кілька років тому він командував 20-м окремим вертолітним загоном ЗС України у Сьєрра-Леоне.
Миротворці 56-го ОВЗ попередньої ротації зробили вагомий внесок у шляхетну справу підтримання миру в цій країні. За півроку виконання завдань Місії ООН у Ліберії підлеглі льотчика 1-го класу полковника Ігоря Бевзи здійснили майже 3000 польотів, під час яких провели у африканському небі більше 2700  годин, перевезли понад 15 тисяч пасажирів та майже 375 тонн вантажу.
Серед головних та найважливіших завдань, які з честю виконали українці – забезпечення безпеки перебування та пересування генерального Секретаря ООН під час його візиту до Ліберії; виконання оперативних завдань з віддаленого від базового табору майданчику Грінвіл. Наші вертолітники взяли участь у 17 спільних навчаннях і операціях командування сил Місії ООН.
Крім того, щодня українські миротворці здійснювали патрулювання кордонів Ліберії із сусідніми країнами, доставку продуктів харчування населенню районів, недоступних для інших видів транспорту, крім вертольота, перевезення військовослужбовців сил Місії ООН та багато інших.
Спеціальний представник Генерального Секретаря ООН в Ліберії Аллан Досс, віце-прем’єр-міністр Ліберії пан Джозеф Боакай та командувач силами Місії ООН генерал-лейтенант Іссаак Обіакор неодноразово відзначали високий професіоналізм українських авіаторів та їх внесок у справу стабілізації та підтримання миру в країні, відновлені економіки та культури.
56-й окремий вертолітний загін ЗС України виконує завдання у складі Місії ООН у Ліберії з січня 2004 року. Загальна чисельність загону – 300 військовослужбовців. На озброєнні загону знаходяться 8 вертольотів Мі-8 та 6 вертольотів Мі-24. Серед основних завдань Місії ООН у Ліберії, що виконують українські авіатори, -- перевезення персоналу Місії та високоповажних осіб, перевезення вантажів, медичне транспортування, евакуація поранених, польоти спостереження, повітряне супроводження переміщення військ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ