Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні Степан Хмара відзначає 70 років

Сьогодні відомий правозахисник та політик Степан Ількович Хмара відзначає 70-ювілей. Сама урочистість відбувається в Українському домі в Києві.
Степан Ількович Хмара - політик, довголітній політв'язень совєтських концтаборів, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ та ІV скликань, один із творців Незалежної Української Держави, відомий правозахисник, колишній заступник голови партії "Батьківщина", а тепер член Проводу УНП Юрія Костенка.
Народився 12 жовтня 1937 року в селі Боб'ятин Сокальського району Львівської області, у сім'ї хлібороба. Здобувши медичну освіту, став кваліфікованим лікарем. Ще з молодих років починає займатися політичною діяльністю. Активно розповсюджує самвидав та іншу заборонену літературу. У 60-ті роки вперше в Україні переклав працю Сахарова "Роздуми про мир, інтелектуальну свободу та прогрес". Після масових арештів опозиційної української інтелігенції, вслід за ув'язненим Вячеславом Чорноволом, продовжує видавати підпільно "Український вісник". У 1974 році в рамках "Українського вісника" виходять його праці "Етноцид українців у СРСР" та "Генеральний погром", які перевидавалися багатьма європейськими мовами. А 1973 року написав працю "Часткове співробітництво та спритна дипломатія", де піддає критиці американського Президента Річарда Ніксона за економічну допомогу СРСР без логічних вимог до радянського уряду щодо прав та свобод громадян Радянського Союзу. За політичну та правозахисну діяльність у 1980 році був заарештований КГБ та засуджений до 7 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання. Покарання відбував у таборах для політв'язнів №35, 36 на Уралі. За нескорену позицію і там, у таборах відсидів 306 діб карцеру.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ