Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у християн східного обряду потрійне свято – Новий рік, Обрізання Господнє та день пам’яті Василія Великого

Сьогодні за Юліанським календарем – Новий рік. В народі його називають Старим Новим роком. Крім цього, 14 січня святкують день Обрізання Господнього та день пам’яті Святого Василія Великого. За народною традицією, 14 січня передує вечір із дванадцятьма приготовленими стравами, а в сам день Нового Року до кожного дому приходять щедрівники-засівальники із побажаннями для господарів. До Нового року не виносять з хати дідуха, не замітають у хаті, щоби не вимести долі-щастя також сьогодні не можна сваритися.

У храмах сьогодні відправляються урочисті богослужіння, під час яких згадується Обрізання Господнє -- це священнодія Старозавітної Церкви, яка була праобразом християнського таїнства Святого Хрещення. На восьмий день після Різдва Ісус Христос, за старозавітним законом, прийняв обрізання, чим показав приклад, як людям потрібно неухильно виконувати Божественні постанови.
Також сьогодні -- Василія Великого, який був архієпископом. Він відомий ревністю християнської віри. Василій Великий роздав все своє майно вбогим, став аскетом, займався освітньо-богословською роботою - тлумачив для народу Святе Письмо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ