Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у Косово відбули 100 українських військовослужбовців

100 українських військовослужбовців сьогодні о 8-й годині ранку відбули авіарейсом до сербської провінції Косово для здійснення миротворчої місії. Це 7-ма, завершальна ротація українських військовиків, яка завершиться 11 серпня відбуттям у Косово ще 75 українських миротворців. Ще двоє українських військових із цієї ротації вже прибули на місце дислокації.
 Як повідомив „Гал-info” командир української частини „Укрполбату”, підполковник Олександр Павлюк, основними завданнями військовиків є підтримати імідж української держави та повернутись через шість місяців після завершення місії тим же складом додому. У Косово українці перебуватимуть на американській військовій базі Бон-стайл. Раніше українські військовики розташовувались також у військовому таборі „Бреза” поблизу населеного пункту Брезовіца. Тепер цей табір вони залишать. За словами Олександра Павлюка, українські військовослужбовці пройшли 5-місячний курс підготовки, як в Україні, на військовому полігоні в Новоград-Волинську та Яворівському полігоні, так і у Польщі. Військовики також вивчили сербську мову, якої спілкуватимуться з місцевими мешканцями. Для значної частини військовиків це не перша миротворча місія, 75 з них вже побували в Іраку та Сьєрра-Леоне.
 „Ця місія відрізнятиметься від попередніх, адже тепер ми займатимемось контролем, охороною джек-пойнтів, конвоюванням вантажів”, – розповів старший сержант Ігор Гордійчук, який раніше вже був у миротворчій місії в Сьєрра-Леоне.
Національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону “УкрПолбат” (1-й окремий спеціальний батальйон ЗСУ) виконує завдання у складі багатонаціональної бригади “East” сил КФОР з 1 вересня 1999 року.
В межах Програми “Свобода пересування”, яку реалізує у Косовому штаб сил КФОР, наші військовослужбовці несуть службу на спостережних пунктах, здійснюють контроль за пересуванням населення, супроводжують дітей до шкіл, охороняють церкви та школи, проводять конвої з сербським населенням через зону мешкання албанців, запобігають незаконному перевезенню зброї, вибухових речовин та наркотиків.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ