Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у Львові обговорили кричущі недоліки антикризового закону ВР

Кричущу зміну в законодавство щодо безробітного населення внесла ВР, прийнявши Закон України „Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення”, який вступив в дію з 13 січня. Згідно з цими змінами, до зайнятого населення віднесли власників особистих селянських господарств. Про це сьогодні, 5 лютого, повідомив перший заступник директора Львівського обласного центру зайнятості Василь Буртник.
„Кричуща зміна - віднесення до зайнятого населення власників особистих селянських господарств, - каже Буртник. - З січня усі особи, які віднесені до власників особистих селянських господарств, вважаються зайнятими особами і не можуть претендувати на виплату допомоги по безробіттю”. Він додав, що допомогу з безробіття особам, які звільнилися за згодою сторін, нараховуватимуть з 91-го дня, так як і особам, які звільнилися за власним бажанням.
Як пояснив начальник юридичного відділу Львівського обласного центру зайнятості Олег Рісний, згідно з законом, до власників особистих селянських господарств можуть відноситися навіть особи, які мають одну сотку землі, навіть не зважаючи на те, де вони до того працювали і скільки років вислуги мають. „З даного приводу ми зверталися до ВР та Кабміну, але питання залишається відкритим”, - каже він.
Буртник зазначив, що до 13 січня з 43 тисяч зареєстрованого безробітного населення Львівщини 15 тисяч отримувало допомогу по безробіттю.
„Щодо інших змін, то від загальнодержавних громадських робіт тепер не просто буде відмовитися, тобто небажання працювати на таких роботах буде оцінюватися як відмова від запропонованої роботи, а до відмовників застосовуватимуть штрафні санкції, які передбачені чинним законодавством” – наголосив Буртник .
За його словами, збільшено розміри страхових внесків. Щодо перерахування, то раніше відбувалася один раз в місяць, то відтепер – відповідно до отримання заробітної платні. Також розширена база страхування, до фонду сплачуватимуть внески і фізичні особи, і особи, які працюють за договорами цивільно-правового характеру, працюючі пенсіонери, в яких настало право на пенсію, або які отримують пенсію на пільгових умовах, іноземці, котрі працюють відповідно до дозволів служби зайнятості в Україні. Страхові внески вираховуватимуться також з зарплати військовослужбовців – 0,6%, а з військових формувань з першого січня 2010 року вираховуватимуть внесок 1,6%.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ