Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні у Львові задекларовано наміри створити Громадянський форум України

Низка громадських організацій України, в тому числі і Громадський форум Львова, ініціював сьогодні наміри створення всеукраїнської мережі дієвих громадських організацій, котрі б могли взяти на себе відповідальність за подальший розвиток України під назвою Громадянський форум України. З цього приводу сьогодні у Луганську, Херсоні, Чернігові, Харкові, Сумах, Донецьку, Києві та Львові відбуваються прес-конференції.
До Львівської громади ідею створення такої мережі громадських організацій доносили шеф-редактор культурологічного журналу «Ї» та  голова центру підтримки правової ініціативи Ігор Марков.
Текст декларації про створення мережі Громадянський форум України подаємо повністю.
„Наприкінці 2004 року українці захистили себе як народ, як волелюбну націю. Революція таки відбулася - в душах людей. У багатьох зник страх перед владою чи опозицією. Сьогодні велика кількість людей по обидва береги Дніпра відчувають себе громадянами, які хочуть самостійно будувати своє спільне майбутнє.
А політична еліта України вкотре виявилася негідною свого народу. У Верховній Раді представлені не політичні партії, а групи з обслуговування олігархічних чи інших корпоративних інтересів. Відсутність контролю з боку громадян за політиками стимулює їхню безвідповідальність. Поза парламентом також відсутні політичні партії, здатні захистити національні інтереси та змінити існуючі основи української політики.
Національні інтереси - це інтереси всіх нас. Ми самі маємо створити знизу механізми захисту, узгодження та реалізації цих інтересів. Лише вільні самодостатні та свідомі своєї відповідальності громадяни, об'єднуючись у постійно діючі громадянські спільноти, зможуть створити ці механізми і оновити сутність влади. Лише самоорганізоване, спроможне до саморозвитку суспільство може стати вільним і витримати жорстку конкуренцію в сучасному агресивному світі. Усвідомлюючи прагнення громадян України будувати громадянське суспільство, проголошуємо основні принципи громадянського суспільства:
•     Держава - результат самоорганізації громадян. Суспільство має розвиватися не за потребами держави, а за потребами громадян. Лише самоорганізоване суспільство здатне реалізувати власні потреби.
•     Верховенство права, сильна незалежна судова влада. У державі має панувати сила права, а не право сили.  Нехтування  правом,  неповага до правосуддя призводить до хаосу в  суспільстві, знищує інституційні основи держави.
•     Участь громадськості в ухваленні рішень. Громадянське суспільство неможливе без інституцій, що забезпечують  участь  громадян  та їх  об'єднань в ухваленні  рішень.  Усі  елементи  державного управління повинні бути пронизані інтересами, потребами та цілями громадян.
•     Чесність,  послідовність,  відповідальність  та  патріотизм  - основи  громадянської політики. Політик має бути виразником  інтересів громадян. Будь-який його крок не може розходитися з проголошеними ним принципами та програмою. Безвідповідальні слова та вчинки мають призвести до його відставки, добровільної чи примусової.
•     Ефективний громадський контроль за діями влади. Чим слабкішим є цей контроль, тим сильнішою є корупція. Справді ефективним може бути лише контроль з боку відповідальних громадян та їх об'єднань.
•     Дотримання громадянських свобод - інформації, слова, преси, зібрань, об'єднань. Громадянин має право на доступ до інформації, згідно з міжнародними стандартами. Право громадянина дати оцінку владі,  публічно  обговорити будь-яке питання означає обов'язок влади  прислухатися та реагувати. Будь-який посадовець, який зазіхає на права й свободи або ігнорує думку громадськості, повинен бути негайно відсторонений від влади.
Маючи на меті втілити задекларовані принципи громадянського суспільства, змінити сутність влади та змусити її задовольняти потреби громадян, ми ініціюємо створення Громадянського форуму України як об'єднання вільних та відповідальних громадян та їх спільнот на засадах громадянської дії:
•     Відповідальність на основі добровільності. Усвідомлюємо, що ніхто за нас не зробить те, що ми хочемо, окрім нас самих. Проте не вимагаємо виконання тих зобов'язань, які не взяті на себе добровільно.
•     Солідарність, ненасильство, толерантність. Наші дії відбуваються на засадах взаємної довіри, взаємної поваги та взаємної допомоги. Насильство як засіб дій рішуче відкидається. Расова, етнічна, релігійна, політична та інші види нетерпимості неприпустимі.
•     Відвертість, об'єктивність, достовірність. Неприйнятним є думати одне, а говорити інше. Допустимо "говорити правду, всю правду і нічого, крім правди", навіть якщо вона свідчить не на власну користь.
•     Відкритість, гласність. Наші цілі та дії є прозорими та зрозумілими, джерела фінансування та витрати є відкритими для суспільства.
•     Незалежність   від    політичної   позиції.    Наша   діяльність   здійснюється    на   засадах   чесного співробітництва людей різних світоглядів та політичних поглядів, які не суперечать громадянським принципам. ГФУ не підтримуватиме жодної партійної платформи у виборчих кампаніях, політичний вибір є справою особистого вибору кожного. Ми співпрацюємо лише з тими політиками, які поділяють і втілюють наші принципи.
Запрошуємо до співпраці всіх, хто сповідує задекларовані принципи, поділяє нашу мету й готовий докласти хоч краплю власних зусиль для того, щоб українське суспільство стало справді громадянським.”
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ