Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні у Верховній Раді день агітації та пропаганди

На сьогодні на 10.00 заплановано проведення позачергового пленарного засідання Верховної Ради України. Про це говориться в повідомленні інформуправління парламенту.


Зважаючи на парламентську практику скликання позачергових пленарних засідань, у Верховній Раді України зареєстрована ініціатива 163 народних депутатів фракції Партії регіонів і 151 народного депутата фракції Блоку Юлії Тимошенко, яка співвідноситься з вимогами частини другої статті 83 Конституції України, щодо проведення позачергового пленарного засідання Верховної Ради України.
 
Учора на прес-конференції Володимир Литвин заявив, що позачергова сесія ВР може бути продовжена до 14 січня, оскільки, Партія регіонів запропонувала винести на порядок денний більше 60 питань, а БЮТ - питання про голосування вдома, передає кореспондент РБК-Україна.

У той же час спікер відзначив, що направив необхідні документи юристам для того, щоб вони вивчили можливість продовжити позачергову сесію ВР 14 січня.

Раніше вчора прес-служба парламентської фракції БЮТ повідомила з посиланням на першого заступника голови фракції Андрія Кожем'якіна, що фракція БЮТ ініціює скликання позачергової сесії Верховної Ради на 14 січня 2010 р. За його словами, "позачергове засідання, яке скликала ПР, - це фарс і дармове виборче шоу. Адже до порядку денного було внесено понад 70 питань, які не є актуальними і які не можна вирішити протягом одного дня ". А.Кожемякін сказав, що фракція візьме участь у засіданні парламенту 13 січня. Також він відзначив, що, фракція БЮТ вже ініціювала скликання позачергової сесії на четвер, 14 січня, коли і буде розглянуто законопроект, покликаний чітко регламентувати процедуру голосування виїзними урнами та внесення виборців до виборчих списків.

Тим часом, на думку В.Литвина навіть у разі прийняття відповідних змін до закону про вибори Президента України цей документ не набуде чинності до першого туру виборів через процедурны моменти і конституційне право глави держави розглядати його протягом 15 днів.

Законопроект № 5509 "Про внесення змін до закону України" Про вибори Президента України "(щодо недопущення спотворення волевиявлення виборців)" був внесений на розгляд парламенту народним депутатом від БЮТ Валерієм Писаренком, і зареєстрований у ВР 11 січня 2009.

Ним пропонується удосконалити норми внесення змін до попереднього списку виборців, обмежити права дільничних виборчих комісій під час внесення змін в уточнений список виборців. Також документом передбачається покласти на громадян, що звертаються до дільничних виборчих комісій з проханням проголосувати за місцем свого перебування, обов'язок одночасно з відповідною письмовою заявою подавати визначений законом документ, що підтверджує неможливість прибути до приміщення для голосування за станом здоров'я. І встановити, що скарги, які надійшли до виборчих комісій в день голосування, розглядаються не пізніше, ніж наступного дня після дня голосування.

4 січня ц.р. ЦВК ухвалила рішення, згідно з яким для голосування за межами виборчої дільниці виборець не повинен надавати документ, що підтверджує, що він не може пересуватися самостійно.

Прем'єр-міністр України, кандидат у Президенти України Юлія Тимошенко заявила в той же день, що має намір оскаржити це рішення в суді.

8 січня 2010 Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Ю.Тимошенко про визнання незаконними окремих положень роз'яснень ЦВК про голосування на дому та внесення до списків для голосування виборців в день виборів. Це рішення Ю.Тимошенко оскаржила у Вищому адміністративному суді.

Вибори Президента України відбудуться в неділю, 17 січень 2010 р.

РБК-Україна.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ