Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Сьогодні Україна і Євросоюз мають намір парафувати Угоду про асоціацію

Сьогодні, 30 березня, Україна та Європейський Союз, як очікується, парафують Угоду про асоціацію, переговори щодо якої тривали п'ять років.

Як повідомляється, парафування почнеться в другій половині дня і триватиме близько трьох годин. З європейської сторони угоду парафує глава переговорної делегації, виконавчий директор Європейської служби зовнішньої діяльності з питань Росії, Східного партнерства та Західних Балкан Мирослав Лайчак, а з частини про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі - заступник генерального директора Генерального директорату з питань торгівлі Петер Балаш.

З української сторони політичну частину угоди підпише глава переговорної делегації, заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін, а економічну - щодо зони вільної торгівлі - заступник міністра економіки Валерій П'ятницький.

Варто зазначити, що парафування документа є технічним процесом узгодження тексту, домовленості за яким були досягнуті на рівні глав делегацій. Раніше заяву про те, що Угоду про асоціацію буде парафовано в ці часові рамки, зробили лідери ЄС та України на саміті Україна - ЄС, який відбувся у грудні.

Після парафування документ повинен бути підписаний, ратифікований і імплементований, що є вже політичним процесом. "Завтрашній акт буде формальним завершенням багаторічного важкого технічного процесу, який було розпочато в березні 2007 і буде закінчено завтра", - охарактеризувало процедуру напередодні парафування джерело в ЄС.

Водночас, як стверджують у Брюсселі, свого роду "вичитування" ще потребує Угода про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі. "Це не переговори, а тільки вичитування, яке триватиме певний час. Коли обидві частини будуть повністю готові, їх скерують на переклад - це займе декілька місяців", - зазначило джерело.

Згідно з процедурою, далі текст має бути перекладено і передано Раді ЄС, яка дасть мандат на його підписання. Однак, для того, щоб процес підписання відбувся,в Україні повинні бути створені необхідні умови. Зокрема, Брюссель наполягає на тому, щоб Україна поважала і виконувала основні європейські цінності. Це -верховенство права, незалежна судова система, вирішення проблеми виборчого судового правосуддя, політично мотивованих судів, проведення вільних і справедливих виборів, конституційної реформи.

Між тим, вчора джерело в Єврокомісії повідомило, що керівники переговорних груп щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС парафують тільки політичну частину документа.

"Ми розглядаємо процес парафування політичної та економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як єдиний процес, але він буде завершений в два етапи. 30 березня ми повністю парафуємо політичну частину документа. Водночас,економічна частина, яка включає домовленості про створення поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, буде парафована через кілька місяців після остаточного завершення юридичних і лінгвістичних параметрів тексту", - зазначило джерело.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ