Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні українці знову сядуть до Святої вечері

Сьогодні, 18 січня, українці засідають до другої Святої вечері, напередодні свята Водохреща Господнього. В цей день, як і 6 січня - строгий піст. В народі цей Святвечір називають ще Голодною кутею.
У переддень Водохрещення воду освячували в храмах, у колодязях або прямо на ріці. Воду, що освячується в церкві напередодні свята Богоявлення, приносили додому і кропили нею житлові будинки, людей, хліви, домашніх тварин, різний реманент.
Також на Святвечір ставили крейдові хрести, а щоб побачити Господнє водохрещення, ставили чашу з водою, говорили: «Уночі чаша з водою сама сколихнеться».
Водохресний святвечір — головний день святочних ворожінь. Початок знаменитих водохресних морозів. У цей день постилися і їли сочиво, тобто пісну кашу, овочеві млинці, медяні оладки, пекли сочні з ягодами. З рису, меду і ізюму готували кутю.
Цього дня примічали: якщо вранці падає сніг — гарно хліб вродить, якщо у Водохресну ніч небо чисте — буде багато гороху. Якщо у Водохресну ніч зірки яскраво блищать, хліб буде гарний. Повний місяць на Водохресний святвечір — до великого розливу. Якщо цього дня буде заметіль — те ж саме буде і на масниці; якщо цього дня будуть сильні вітри з півдня — то буде літо грізне.
У сам празник Водохреща вранці у церквах відбувається Святкова Літергія і освячення води.
 Празник Господнього Богоявлення, крім празника Пасхи і Зіслання Святого Духа, належить у Східній Церкві до найдавніших. Його почали святкувати в кінці II або на початку III ст.
Празник Господнього Хрещення показує нам одну з найбільших і найглибших правд нашої святої віри — таїнство Пресвятої Тройці. При Христовім Хрещенні об'явилася Пресвята Тройця, яка посвідчила про Його божество.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ