Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні в Україні — День Святого Миколая Чудотворця

Сьогодні, 19 грудня 2006 року, православні та греко-католики всієї України відзначають Свято Миколая Чудотворця.
Святий Миколай Чудотворець народився приблизно у 270 році в Патарі, найбагатшому у той час місті Лікії — півострова у Середземному морі (Мала Азія). Його батьки були дуже багатими і глибоковіруючими людьми. Вони охрестили Миколая відразу після його народження, що було на той час великою рідкістю. Ледь досягнувши повноліття, святий Миколай втратив своїх батьків, які залишили йому великий спадок. Він усвідомлював, що це багатство повинне бути використане на славу Богові і поміч людям. І незабаром св. Миколай вперше допоміг цим багатством, врятувавши трьох дівчат від гріха. Недалеко від нього в Патарі жив чоловік, який сильно розорився. Щоб вийти з дуже важкого матеріального становища, він вирішив скористатись честю трьох своїх красунь-доньок. Св. Миколай дізнався про це і потім три рази пробирався до убогої хатини, залишаючи кожного разу по мішку золота на придане для кожної з дочок.
Багато років св. Миколай був єпископом у Мирах, провінція Лікія в Малій Азії. Він брав участь у Першому Вселенському Соборі 325 р. у Нікеї. Помер приблизно у 345 році.
Культ святого Миколая починає рости від того часу, коли цісар Юстиніан І (527-565) збудував на його честь церкву у Царгороді. А цісар Мануїл Комнен (1143-1181) державним законом приписав святкувати день Св. Миколая 6 грудня. З Візантії його культ поширюється по цілому світі. Найстаріший життєпис св. Миколая походить з 9-го століття.
На Заході Папа Миколай (858-867) — перший Папа з цим іменем — близько 860-го року збудував у Римі церкву св. Миколая.
На українські землі культ св. Миколая приходить разом із християнством. У другій половині 11-го століття у Києві на Аскольдовій могилі була збудована церква св. Миколая. На Галицьких землях однією з найстаріших є церква св. Миколая у Львові, що походить з 13-го століття. Пісні про св. Миколая належать до найдавніших зразків української поезії, найпопулярнішою з яких є „Ой хто, хто Миколая любить“.
Найбільше цього дня чекають діти, оскільки в ніч на 19 грудня Миколай кладе їм під подушку подарунки та солодощі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ