Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Сокальська районна рада закінчує реалізацію пілотного проекту з питань використання нерухомості для потреб розвитку

Сокальська районна рада закінчує реалізацію пілотного проекту з питань використання нерухомості для потреб розвитку. Про це сказав на семінарі щодо результатів реалізації пілотного проекту заступник голови Сокальської районної ради Микола Поліщук. За словами Поліщука, основні досягнення проекту – створення  бази даних по управлінню публічним майном та відпрацювання процедур, пов’язаних з прийняттям рішень і тих, що стосуються попередніх рішень щодо управління загальним фондом публічного нерухомого майна, інших процедур.
«Ми самі виступили з ініціативою провести випробування пілотного проекту на нашому районі. Проект реалізовувався, і шлях його реалізації не був легким, бо часто ми не розуміли про що йдеться. До проекту не було відомо що ми маємо, а також для чого нам база даних та інше. Але як вже проект запустився, то його не зупиняли і ті проблеми що виникали. Реалізація проекту була призупинена під час виборів, потім, після виборів неодноразово мінялись кадри, що працювали в проекті, але попри це його вдалося реалізувати – було чітко встановлено межі відповідальності і повноваження керівників, що відповідають і за яке саме майно, на сьогодні створено повну базу даних про фонд нерухомого майна, проведено ревізію комунального майна, керівників що відповідають за нерухомість переведено на контрактну основу, опрацьовано 2 напрямки управління майном – його продаж через аукціони та здача в оренду тощо», – сказав Поліщук. За словами Поліщука, проект реалізовано успішно і ним вже зацікавились інші регіони України, зокрема Луганщина. 
Операційна програма «використання ресурсів для потреб розвитку» є складовою частиною робіт, що проводилась у рамках проекту Львівщини, який реалізується за кошти Департаменту Міжнародного розвитку великої Британії (DFID). Проект розрахований на 4 роки, розпочався у вересні 2003 року і має завершитися у грудні 2007 року.
Про те, що на початку реалізації проекту були певні проблеми сказав і в.о. директора Проекту розвитку Львівщини Кшиштоф Хербст. «Коли проект лише розпочався, ми вжахнулися, бо ніхто не знав, яким майном володіє район, що в нього є на балансі, і як це можна використати, і хто відповідає за використання майна. Крім того, не було навіть приблизної стратегії, в якому напрямку рухатися. Ми впевнили сокальську районну владу провести аудит того, що є у власності району і створити базу даних нерухомості, що є на балансі. Це, своєю чергою, необхідно для того, щоб знати, що є і як можна розпоряджатися майном для виконання стратегії, а що можна просто продати. Основними інструментами реалізації стратегії розвитку – чи то області, чи району – є управління майном, бюджет та моніторинг розвитку. Сподіваюсь, що інші райони також зацікавляться впровадженням у себе таких проектів», – сказав Хербст.
За словами експерта Проекту розвитку Львівщини Єви Боньчак-Кухарчик, на початок реалізації проекту робоча група намагалася визначити сфери відповідальності. «Ми провели анкетне дослідження в 4 районах області. Ми отримали вкрай негативну картину – відсутня або недостатня інформація про наявну нерухомість: інформація збиралася шматками з різних джерел та різних інституцій і не було консолідованого джерела, ніхто не міг сказати, яким майном володіє (зведена інформація).  Крім того, ми виявили, що повністю відсутня стратегія господарювання – майно безсистемно продавалося, коли виникали проблеми з браком бюджетного фінансування, не було поділено сфер відповідальності та не було визначено певних процедур, за якими має вітчуджуватися або орендуватися майно, більшість рішень приймалося відірвано від планування. У процесі виконання проекту ми спробували все це відкоригувати, виробили методичні рекомендації – принципи роботи з майном, які Сокальський район зараз застосовує», – сказала Боньчак-Кухарчик. За словами експерта, для реалізації ефективного управління майном треба насамперед створити базу ресурсів, мати економічну інформацію щодо стану та кількості, оцінки матеріальних ресурсів. Потім треба провести аналіз, що робити з майном, і тоді вже приймати конкретні рішення щодо майна – залишення його в комунальній власності, проведення ремонту або навпаки - його продаж або здача в оренду, інше. Ще один важливий аспект, який називає експерт, – контроль за виконанням рішень та здійснення постійного моніторингу функціонування того, що є в районі.
Із запланованого Проектом не вдалося реалізувати лише завдання розробки політики господарювання. Про це сказав радник з питань управління комунальним майном Сокальської районної ради Тарас Кравчук. «Це завдання не виконано з об’єктивних причин – більшість майна, що є на території району, належить не районній раді, а сільським радам, і було б недоречно змушувати їх виконувати районну політику. Ми не можемо вказувати сільрадам, як розпоряджатися їм своїм майном, єдине, що ми підготували звіт, в якому було описано позитивні і негативні моменти господарювання, що здійснюють сільради і запропонували їм свій, дорадчий варіант управління майном», – сказав Кравчук.
За його словами, реально реалізація пілотного проекту в Сокальському районі розпочалася в 2005 році, над реалізацією проекту працювала робоча група із 7 осіб.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ