Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Спад в економіці уповільнився з -29.4% до -25.8%, – НБУ

Падіння індексу виробництва базових галузей в червні уповільнилось – до -25.8% в річному вимірі в порівнянні з -29.4% в травні, за січень-червень падіння становило -28.9% в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомило Управління НБУ у Львівській області.

Незначне покращення відбулось у всіх складових розрахункового індексу, однак, за нашими оцінками, значною мірою було обумовлене статистичним ефектом бази порівняння.

 

Позитивними чинниками виступали як продовження переорієнтації споживчого попиту на продукцію внутрішнього виробництва, так і заходи державної підтримки підприємствам приладобудування. Так, падіння промислового виробництва дещо уповільнилось та становило 27.5% в червні в річному вимірі та 31.1% за січень-червень в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

 

З іншого боку, спостерігалось збереження негативних тенденцій минулих періодів – зростання збитків підприємств, несприятлива зовнішньоекономічна кон’юнктура, високе боргове навантаження підприємств та суттєвий адміністративний тиск.

Вперше в цьому році одна з промислових галузей демонструє зростання – приріст виробництва харчової промисловості в червні становив 0.9% в річному вимірі. Одним з факторів позитивної динаміки виступає статистичний ефект бази порівняння. Також, підвищення цінової конкурентоспроможності продукції вітчизняного виробництва внаслідок девальвації гривні є стимулюючим чинником розвитку галузі.

Суттєве уповільнення падіння зафіксовано у виробництві електричного, електронного та оптичного устаткування – з 33.6% в травні в річному вимірі до -10.4% в червні. За нашими оцінками, основним фактором позитивної динаміки виступало покращення ситуації в приладобудуванні завдяки прийняттю проектів нормативних актів 10 червня 2009 року щодо заходів державної підтримки підприємств судно- та приладобудування.

 

Відбулось незначне уповільнення падіння обсягів будівельних робіт – з -56.4% в травні в річному вимірі до -51.7% в червні. Незначне відновлення будівельних робіт відбувається на рівні дрібних забудовників та фізичних осіб завдяки деякій стабілізації економічного розвитку протягом останніх місяців.

 

Падіння обороту роздрібної торгівлі продовжується високими темпами – на 15.2% за січень-червень в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Суттєве зростання боргового навантаження підприємств торгівельної мережі внаслідок девальвації гривні спричинило переорієнтацію покупців на споживчі ринки, про що свідчить збільшення розриву меж темпами падіння роздрібного товарообороту та загального обсягу роздрібної торгівлі, що включає крім підприємств продаж на ринках та фізичними особами.

 

Продовжується позитивна динаміка сільськогосподарського виробництва – зростання за 6 місяців становило 2.6%. При чому зростання високими темпами відбувається в сільськогосподарських підприємствах, а в господарствах населення відбувається падіння виробництва. З нашої точки зору, така динаміка обумовлена прийняттям норм спеціального режиму оподаткування сільгосппідприємств, що також передбачає надання певних дотацій для сільгоспвиробників.

?

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ