Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині у холодних туалетах виховують спартанців

За інформацією департаменту освіти і науки Львівської ОДА, у Львівській області 25 шкіл не мають облаштованих вбиралень в приміщенні навчального закладу. тобто туалети у цих школах на вулиці. Водночас як стало відомо Гал-інфо, 24 школи із цих 25 розміщені в Турківському районі. Найвірогідніше, що і цього року діти, які там навчаються, ходитимуть у туалети, що на вулиці.

Як пояснили Гал-інфо у Турківській РДА, на облаштування туалетів у приміщеннях шкіл нема коштів. Програма розвитку освіти Львівщини, яку прийняли депутати Львівської обласної ради, передбачає облаштування туалетів у школах лише за умови співфінансування. Грошей на співфінансування Турківський район не має, адже він був і залишається дотаційним.

На Турківський район, як і на всі райони, лягло додаткове навантаження у сфері освіти (плата за електроенергію і зарплата техпрацівників), але нових джерел фінансування не з’явилося. Через політичне протистояння в районі не створена жодна об'єднана територіальна громада (ОТГ), яким законом передані додаткові фінансові надходження (бюджетна децентралізація). Відповідно, дефіцит грошей в освіті району сягає мільйонів гривень, яких взяти ні звідкіля.      

Виходить, в той час, коли у цілій області діти по школах матимуть нормальні вбиральні, діти з Турківського району такими благами цивілізації скористатися не зможуть. Очевидно, що про це відомо давно, і можна було б в обласній програмі з розвитку освіти зробити виключення для Турки, де холодні карпатські зими, але так не сталось. 

На Львівщині учні 25 шкіл бігають в туалет на вулицю

На облаштування цих 24 санвузлів у приміщеннях навчальних закладів потрібно 4 млн грн. Тобто 2 млн грн мали б виділити з районного бюджету і ще 2 млн грн. з обласного бюджету. Однак в районі від сили можуть знайти 400 тис грн. Тобто за умов співфінансування це ганебне питання можна буде частково закрити до кінця року лише в кількох школах.   

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, сьогодні, 1 вересня, у селі Нижня Яблунька, що на Турківщині, відкрили нову школу. На відкриття школи не приїздив Президент України Петро Порошенко, як це було 30 серпня у с. Наварія.

Петро Порошенко урочисто відкрив новозбудовану школу

Як стало відомо Гал-інфо, школу відкрили, але завершеною є лише перша черга, на що приблизно витратили 48 млн грн. На дві наступні треба ще приблизно 20 млн грн. Скажімо, у спортзалі школи нема підлоги. Протягом будівництва у проект внесено численні зміни. Так, спершу було запроектовано електричне опалення. Потім оговтались, мовляв, це ж треба буде плати мільйони гривень за електроенергію. Принагідно згадали, що Турківський район - це Карпати, відтак запроектували котельню на тверде паливо, збудували її як окремий об'єкт, але теплотрасу до школи ще не провели.  Каналізацію також не доробили, про впорядкування шкільного подвір'я також рано говорити, коли ще попереду друга і третя черга. Школа розрахована на 270 учнів, скільки на цей час у ній може навчатися дітей Львівська ОДА  в офіційній новині з приводу відкриття школи не повідомляє. Можливо, тому відкриття було без перших осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ