Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Спеціальна комісія облради з вивчення причин пожеж дерев’яних церков буде затверджена на наступній сесії ЛОР – Микола Горинь

Спеціальна комісія облради, яка вивчатиме питання – чому в Україні і, зокрема на Львівщині, так часто горять дерев’яні церкви буде затверджена на наступній сесії Львівської обласної ради. Про це «Гал-info» повідомив заступник голови ЛОР Микола Горинь.
За його словами, зараз це питання розглядає комісія ЛОР з питань культури та духовного відродження.
«Така спеціальна комісія може бути створена й раніше, проте вона обов’язково мусить бути затверджена на сесії ЛОР», – зазначив Микола Горинь.
Нагадаємо, депутатський корпус ЛОР вимагає створення контрольної депутатської комісії, яка б розслідувала та виявила, чому в Україні і, зокрема на Львівщині, так часто горять дерев’яні церкви.
Як зазначив депутат ЛОР Ігор Держко, статистика пожеж церков просто жахлива. «На території семи областей Західної України за 16 років незалежності згоріли 168 церков. В тому числі тільки у 2007 році на Львівщині – 8. Чомусь завжди горять тільки ті старі, дерев’яні церкви, які мають надзвичайне архітектурне та історичне значення. Я вирішив порівняти статистику із минулими часами і звернувся за допомогою до Бориса Возницького, який мені розповів, що за період 70-80-х років на території Львівщини згоріла тільки одна дерев’яна церква. Виникає питання, а чому вони горять тепер, якщо навіть у радянські часи цього не було? Тому що, коли згоряє церква, то і ікони, і іконостас, переходять у приватну власність колекціонерів, чи у так звані «приватні церкви». Вони знаходяться у тих приватних колекціонерів, які живуть впродовж берегів Дніпра. Тому я звертаюся і до нового начальника львівської міліції Василя Пісного, і до обласної прокуратури, а також до депутатського корпусу Львівської обласної ради із проханням про створення спільної контрольної комісії, яка розбереться із даним питанням і знайде відповідь, чому ж так часто горять старі дерев’яні церкви», – сказав він.
Депутатський корпус ЛОР підтримав дане звернення Ігоря Держка.
Нагадаємо, 3 січня 2008 року сталася пожежа у місті Яворові в дерев’яній греко-католицькій церкві, що була збудована у 1670 році. На момент прибуття першого рятувального підрозділу до місця пожежі, вогнем було охоплено будівлю церкви. У результаті пожежі вогнем знищено середню частину будівлі та майно церкви.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ