Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Справа Онищенка: Галицький суд одного фігуранта позбавив волі: можлива застава 50 млн грн

Галицький райсуд м. Львова обрав для Валерія Постного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 1 вересня включно із альтернативою у вигляді застави 50 млн грн. Про це повідомляє журналіст «Наших грошей. Львів» із зали суду.

Як встановило слідство, Постний у змові зі службовими особами «Полтавагазвидобування» організував розтрату газового конденсату, що належало ПАТ «Укргазвидобування», загальною вартістю близько 59 млн грн в інтересах підконтрольних фірм.

«Безпосередньо це кримінальне провадження є пов’язаним із кримінальним провадженням, де інкримінується заволодіння природним газом, яке завдало збитки державному підприємству (ПАТ «Укргазвидобування» – Ред.) на суму понад 700 млн грн (відоме як т.зв. «газова справа Онищенка» – Ред.)», – відзначив прокурор САП Роман Симків.

Серед наявних ризиків прокурор, зокрема, зазначив про можливість легалізувати незаконно здобуті кошти, які слідством не віднайдені, можливість впливати на свідків по справі, а також можливість переховуватися. Постний має право на постійне проживання в Німеччині, він зареєстрований у Берліні.

Адвокат Постного вважає підозру йому необґрунтованою. «Як злочин кваліфікується звичайна господарська діяльність», – заявив захисник Олег Іщенко. Також він додав, що вважає розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу Постному у Галицькому суді Львова порушенням підсудності. На його думку, це питання міг розглядати лише Солом’янський райсуд Києва.

Постний і його адвокат переконували, що підозрюваний не збирається переховуватися від слідства.

Нагадаємо, Постний є одним з основних фігурантів «газової справи Онищенка». Досудовим розслідуванням встановлено розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Слідством встановлено ймовірну причетність до скоєння злочинів 27 осіб.

30 травня цього року до Солом’янського райсуду м.Києва було спрямовано справу стосовно восьми учасників «газової справи», в тому числі Постного. Він перебував під арештом у цій справі. 15 червня, коли закінчувався строк його утримання в СІЗО, адвокати затягнули розгляд і суд не зміг розглянути питання стосовно продовження запобіжного заходу для Постного.

Тоді опівночі детективи НАБУ затримали Постного після виходу із СІЗО у новій справі про розкрадання газового конденсату.  Наступного дня, 16 червня, Солом’янський суд таки розглянув клопотання прокурорів і арештував Постного у «газовій справі», а не по новій справі по газовому конденсату, із заставою у 10 млн грн, які були внесені за нього наприкінці минулого тижня.

Наші гроші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ