Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Справу Чорновола заморозили

Справу про загибель В'ячеслава Чорновола 11-річної давності фактично призупинено. Про це сказав газеті "Сегодня" в неофіційній бесіді проінформований слідчий, який притягувався до роботи слідчо-оперативної групи.

За його словами, причина в багатьох огріхах, допущених на початковій стадії - першими слідчими, оперативниками, експертами, залученими до первинних дій: огляду місця події, збору речових доказів, документування свідчень і т. д.

"У матеріалах справи величезне нагромадження протиріч, нестиковок, неточностей, підтасувань. Незнайомі з КПК і ті просто за голову схопилися б. І тепер людям Щоткіна доводиться вибирати, як діяти: заплющити очі і рухатися тим же шляхом, що Голомша і його попередники, - або все починати з нуля", - говорить джерело.

На його думку, "обидва шляхи ведуть у глухий кут", оскільки "свій свого не підставить", заступники Медведька "бояться журналістів", а "стартувати з чистого аркуша теж не вийде".

"Робота заморожена. Чекають команди від Віктора Януковича, який міг би запитати з Олександра Медведька: "А де, власне, результати вашої роботи, пан генпрокурор?". Але генеральному залишилося до закінчення терміну півроку - він хоче спокійно допрацювати і тихо піти зі сцени. Тому в найближчі місяці справа Чорновола навряд чи зрушить з точки замерзання", - сказав він.

Три місяці тому генпрокурор заявив про ексгумацію тіла Євгена Павлова, водія і помічника-консультанта В'ячеслава Чорновола, - очікувалися результати комплексної судово-криміналістичної експертизи останків, але про них нічого не повідомили.

Заступник генпрокурора Віталій Щоткін, який курирує тепер цю справу, розповів газеті, що після проведення ексгумації Павлова була призначена судово-медична експертиза. "Її результати повинні були бути готові 15 березня, але через хворобу експерта їх поки що немає. Очікуємо на початок квітня", - сказав він.

"По Чорноволу - його син нардеп Тарас Чорновіл ще не дав згоди на проведення ексгумації. Дозволить - відразу призначимо додаткову комісійну судово-медичну експертизу і по В'ячеславу Максимовичу", - сказав Щоткін.

"Крім того, проводиться судово-технічна експертиза щодо визначення механізму ушкоджень керування автомобіля "Тойота" і можливого нанесення тілесних ушкоджень на голові у водія Павлова", - сказав він.

"У фахівців досить дослідницьких матеріалів, щоб всі вивчити і встановити точну причину ушкоджень. Необхідності в додаткових дослідженнях немає. Пошкодження, що спричинили смерть Павлова і Чорновола ідентичні, але висновки винесуть експерти. Більше нічого нового у слідства немає", - зазначив Щоткін.

"Зміна керівника слідчо-оперативної групи пояснюється тим, що попередній товариш пішов на підвищення ... Мені і раніше доводилося займатися цією справою. Робота ведеться згідно з планом, терміни виконання контролюються", - запевнив він.

А колишній прес-секретар В'ячеслава Чорновола Дмитро Понамарчук, який їхав із загиблим в автомобілі, вважає, що "потрібно допитати тих слідчих, які починали цю справу, і залучити їх до відповідальності" - зокрема, Миколу Пастушенка.

"Хай би відповів, перед ким звітував, чому в матеріалах перенумеровані сторінки, не збігаються матеріали експертиз і явна фальсифікація справи", - говорить Понамарчук, додаючи: "І співробітників Служби безпеки треба розпитати, хто давав вказівки в 1999 році припинити справу за статтею про вбивство...".

Понамарчук допускає, що Чорновіл був все-таки убитий, а багато доказів зникли.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ