Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Справу з будинком на вул. Коперника,5 у Львові знову розглядатимуть у суді першої інстанції

Вищий господарський суд України задовольнив касаційну скаргу прокуратури області в справі про стягнення з орендаря 165 тис. грн. неустойки та повернення приміщень по вул. Коперника, 5 у місті Львові. Відтак, попередні судові рішення скасовано, а справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Як уже повідомляла прес-служба прокуратури області, 22.10.2008 року між Управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради та Дочірнім підприємством «Албіс Компані» Товариства з обмеженою відповідальністю «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» (Республіка Кіпр) укладено договір оренди нерухомого майна, згідно якого позивач передав, а відповідач прийняв у строкове платне користування нерухоме майно: нежитлові приміщення по вул. Коперника, 5, що у м. Львові, загальною площею 184,8 кв.м. (а саме, приміщення підвалу, загальною площею 137, 7 кв.м. та приміщення 1-го поверху, загальною площею 47, 1 кв.м.). Договір оренди укладено на термін до 21.10.2011 року.

У подальшому, після закінчення строку договору, 31.10.2011 року позивач (ЛМР) скерував на адресу відповідача повідомлення про припинення договірних відносин, у зв‘язку із закінченням терміну дії договору оренди.

Однак, відповідач майно не повернув, а тому йому нарахована неустойка, яка становить подвійний розмір орендних нарахувань на загальну суму понад 165 тис. грн.

Також встановлено, що відповідачем без погодження з компетентними органами також демонтовано приміщення 1 поверху площею 47,1 м.кв. (частина об’єкта оренди), хоча рішенням Виконавчого комітету Львівської міської ради, ДП «Албіс Компані» ТзОВ «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» надано дозвіл лише на реконструкцію існуючих приміщень по вул. Коперника,1.

З огляду на це, прокуратурою Галицького району м.Львова в інтересах держави в особі Управління комунальної власності Львівської міської ради ініційовано звернення до суду з позовом про усунення виявлених порушень чинного законодавства. Зокрема, про стягнення нарахованої неустойки в сумі 165 185,30 грн. та зобов’язання повернути об’єкт оренди – нежитлові приміщення загальною площею 184,8кв.м. на вул Коперніка, 5 у м.Львові.

Проте рішенням господарського суду Львівської області від 16.07.2013 року в задоволенні даного позову відмовлено. Вказане судове рішення прокуратура області оскаржила до Львівського апеляційного господарського суду, однак 10.09.2013 року в задоволені позову прокуратури також вімовлено.

Не погодившись з такими рішеннями суду першої та апеляційної інстанції, прокуратурою Львівської області оскаржено їх в касаційному порядку.

Відтак, постановою Вищого господарського суду України від 21.11.2013 року касаційну скаргу прокуратури області задоволено, вищевказані судові рішення скасовано.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ