Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Спрощена система оформлення ДТП зекономить водіям час і гроші, – СТ «Іллічівське»

Страхове товариство “Іллічівське” підтримало ініціативу Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) про введення спрощеної системи оформлення ДТП - так званого “європротокола”. Про це повідомив директор СТ “Іллічівське” Юрій Гришан.

 

Тепер  на розгляді у Верховній Раді України перебуває зареєстрований законопроект, відповідно до якого при невеликих дорожньо-транспортних пригодах документи будуть оформляти не працівники ДАІ, а аварійні комісари. Нововведення дозволить постраждалим заощадити час і уникнути адміністративної відповідальності, яка нині настає практично у всіх випадках. “Європротокол” може набути чинності вже у другій половині 2010 року.

 

Введення спрощеної системи оформлення ДТП є можливим, якщо шкода заподіяна тільки майну (тобто не постраждали життя і здоров'я учасників), а дорожньо-транспортна пригода сталася за участі двох застрахованих транспортних засобів. За даними ДАІ, в 2009 році зафіксовано 230 тис. ДТП. І лише 30 тис. з них – це випадки з постраждалими, які потребують втручання з боку держави, решта 200 тис. ДТП – це виключно майнові суперечки, які можуть врегулювати страховики.

 

“Отже, можна говорити про наявність значних перспектив для введення “європротокола”, – зазначив Юрій Гришан. – Адже у 6 випадках із 7 водії можуть без участі ДАІ врегулювати дорожньо-транспортні пригоди. Крім того, у постраждалого з'явиться вибір, або звернутися в страхову компанію того, хто заподіяв шкоду, або до свого страховика”.

 

Від учасників ДТП лише потрібно письмово викласти спільне бачення страхувальника і постраждалого стосовно обставин події. Ця документація потім буде проаналізована представниками страхових компаній, які займуться врегулюванням майнової суперечки – без безпосередньої участі учасників ДТП.

 

На практиці це буде означати, що обидві сторони – як винуватець ДТП, так і постраждалий, – швидко отримають компенсацію за завдану матеріальну шкоду. І не учасники дорожньо-транспортної пригоди будуть відсуджувати гроші у страхових компаній – суперечки можуть виникати вже між самими страховиками.

 

На думку Юрія Гришана, це спричинить реструктуризацію страхового ринку, зокрема, клієнтської бази та агентської мережі між компаніями. Недобросовісним компаніям буде складніше працювати, оскільки в майнових суперечках з чесними учасниками ринку вони будуть втрачати позиції.

 

“У цій боротьбі основною конкурентною перевагою СТ “Іллічівське” буде дотримання високих стандартів якості обслуговування і максимальне скорочення термінів виплати відшкодування,” – стверджує Юрій Гришан.

 

Довідка.

 

ЗАТ «Страхове товариство «Іллічівське» створено у 1997 році. Станом на січень 2010 року компанія має ліцензії на здійснення 15 видів добровільного та 9 видів обов'язкового страхування. Товариство є членом Правління Ліги Страхових організацій (ЛСОУ), Моторного (транспортного) страхового бюро України, Українського сільськогосподарського страхового пулу, Українського ядерного страхового пулу.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ