Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Спрощено надання адмінпослуг у сфері будівництва

Закони України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» спрощують надання адміністративних послуг у сфері будівництва. Повідомили в Державній архітектурно-будівельній інспекції України.

Зокрема, вони скасовують обов’язковість отримання дозвільних документів на перепланування будинку, визначають чіткі критерії за якими органи архбудконтролю можуть відмовити громадянину чи підприємцю у реєстрації декларації, створюють новий порядок надання адмінпослуг – лише через ЦНАПи.

Про це повідомив голова ДАБІ України Олексій Кудрявцев під час робочої зустрічі «Проблемні питання будівельної галузі в регіонах України», яка відбулась 15 липня в приміщенні Мінрегіону.

«Мета законодавчих новацій – зробити адміністративні послуги максимально доступними для громадян та підприємців, прибрати зайві бюрократичні бар’єри, знизити рівень корупційних загроз», - повідомив Олексій Кудрявцев.

За його словами, сьогодні переобладнання та перепланування житлового будинку і жилого приміщення приватного жилфонду (за умови невтручання в несучі конструкції та інженерні системи загального користування) не потребує оформлення дозвільних документів. Так само після цих робіт об’єкт не потрібно знову вводити в експлуатацію.

«Важливо, що законодавчо визначений перелік випадків у заповненні декларації про початок виконання будівельних робіт, які є підставою для повернення документу на доопрацювання. Це знижує рівень відмов у реєстрації з боку органів архбудконтролю та усуває корупційні спекуляції на цьому питанні. Інспекція взяла курс на мінімізацію кількості таких відмов у всіх регіонах України. Так, шляхом надання фахових консультацій  та роз’яснень ми плануємо знизити цю планку до 10% від загальної кількості поданих декларацій», - зазначив керівник Держархбудінспекції.

Зокрема, декларацію повернуть замовнику якщо він не вказав інформацію про:

-        Замовника, назву чи адресу об’єкта будівництва;

-        Документ, що підтверджує право власності чи користування земельною ділянкою;

-        Містобудівні умови і обмеження;

-        Дані про проектувальника, головного архітектора або головного інженера проекту, про осіб, відповідальних за проведення авторського і технічного нагляду.

«Європейські стандарти надання адміністративних послуг тепер діють в Україні. Вказані закони зобов’язали ДАБІ та інші державні установи надавати дозвільні документи лише через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи). Сьогодні вони діють в кожному обласному центрі. Ми працюємо над тим, аби розширити цю мережу, щоб максимально наблизити державний сервіс до громадянина», - заявив Олексій Кудрявцев.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ