Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: СРСР знав про підготовку нападу Гітлера 1941 року — документи НКВД
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

СРСР знав про підготовку нападу Гітлера 1941 року — документи НКВД

«Віроломного несподіваного нападу» не було: Хрущова ще у квітні-травні 1941 року повідомляли про концентрацію німецьких військ на кордоні. Про це йдеться в документах НКВД, оприлюднених Архівом СБУ. Матеріали доступні онлайн в Електронному архіві визвольного руху

Архів СБУ раніше оприлюднив документи радянських спецслужб про початок радянсько-німецької війни у 1941 році. Архівісти надали вільний доступ до колекції «Переддень німецько-радянської війни у документах НКВД».

У колекції — документи про агентурно-оперативну роботу НКВД СРСР напередодні радянсько-німецької війни: повідомлення військових та агентів спецслужб про загальний стан німецької армії перед початком війни, пересування військ Вермахту поблизу кордонів СРСР. Також оприлюднено матеріали допитів полонених німецьких льотчиків у перші дні війни, шпигунську аерофотозйомку, яку здійснювали літаки "Люфтваффе".

Центр досліджень визвольного руху розмістив документи у відкритому онлайн-доступі в Електронному архіві українського визвольного руху avr.org.ua.

Як відомо, у серпні 1939 року СРСР підписав союзний договір із Німеччиною — т.зв. пакт Молотова-Рібентропа, згідно яким надавав воєнну та продовольчу допомогу Гітлеру. На основі цього договору СРСР анексував країни Балтії, Захід України та частину Польщі. Раніше радянська історіографія писала про «несподіваний» напад Німеччини на Радянський союз, але історики виявили документи, що свідчать інакше.

Відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 15096 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ