Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

США депортують українського «поліцая», що причетний до ліквідації львівського гетто

Міграційний суд Детройта ухвалив рішення про депортацію з США вихідця з України 88-річного Джона Калимона, який в роки Другої світової війни служив у підконтрольній німцям Українській допоміжної поліції.

За версією обвинувачення, Джон (Іван) Калимон служив у поліції у Львові, принаймні, з травня 1942 року по березень 1944 року. Слідство вважає, що він особисто розстрілював мирних громадян, у тому числі євреїв, і брав участь у каральних операціях і "зачистках гетто".

Слідчі також вважають, що Калимон причетний до так званої "Великої операції" з ліквідації в серпні 1942 року львівського гетто, в якому проживали, за оцінками американської сторони, 40 тисяч євреїв.

Обвинувачений не визнає своєї провини і все заперечує.

У 1949 році Калимон емігрував до США, через шість років здобув американське громадянство і до відходу на пенсію працював автомеханіком у місті Трой. У 2007 році Калимон був позбавлений американського громадянства. Процес депортації Калимона було розпочато в серпні 2009 року.

У яку саме країну намір вислати Калимона, поки не уточнюється, але відомо, що розслідування щодо нього веде прокуратура німецького міста Мюнхен. Як відомо, саме у Мюнхені з 2009 року триває процес над іншим уродженцем України – Іваном Дем’янюком, який, за даними слідства, у роки війни він був наглядачем у нацистських таборах смерті Собібор і Треблінка і причетний до вбивства майже 28 тисяч ув'язнених, повідомляє ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ