Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стало відомо, чому суд скасував націоналізацію Приватбанку

Всі доводи Національного банку про те, що в Приватбанку були проблеми на більш ніж 100 млрд гривень і банк погрожував фінансовій стабільності держави, суд перекреслив п'ятьма аргументами.

Про це пише LIGA.net, в розпорядженні якої виявилося рішення Окружного адмінсуду Києва від 18 квітня про скасування націоналізації Приватбанку, передає Економічна Правда.

До сих пір мотиви суду були засекречені: всі судові процеси у справі про націоналізацію Приватбанку проходять в закритому режимі. Не публікуються, як самі рішення, так і аргументація сторін.

Висновок Нацбанку про брак капіталу в Приваті не був підтверджений іншою експертизою, а сам регулятор невиправдано квапив націоналізацію, йдеться в мотивувальній частині рішення суду.

Також суд погодився з двома важливими позиціями адвокатів Коломойського - по-перше, на екс-акціонерів Привату чинився політичний тиск, через який вони були змушені написати лист Кабміну, де просили державу забрати банк, по-друге, сама націоналізація за своєю суттю була конфіскацією акцій у приватної особи.

НБУ категорично не згоден з доводами суду - в розпорядженні LIGA.net є позиція юристів регулятора по кожному з пунктів.

За словами співрозмовника серед адвокатів Нацбанку, Окружний адмінсуд узяв на себе повноваження трактувати правила роботи банківської системи, в тому числі по-своєму визначив рівень кредитного ризику в Приватбанку, хоча у суддів немає такої експертизи.

Зараз сторони процесу готуються до апеляції. За інформацією адвоката однієї із сторін, апеляція у справі про законність націоналізації Приватбанку відбудеться 13 червня.

Сторони не зможуть надати суду додаткові докази, тому юристам держави доведеться відштовхуватися від наявної бази. Їх докази містяться в 57 томах судових матеріалів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ