Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Стало відомо, що знайшли археологи цьогоріч на Кам'янській Січі

фото - Радіо Свобода
фото - Радіо Свобода
фото - Радіо Свобода
фото - Радіо Свобода
1/2
До Запоріжжя з Херсонщини повернулася археологічна експедиція Національного заповідника «Хортиця».

Про це інформує Радіо Свобода.

Зокрема, науковий співробітник відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця», керівник запорізько-херсонської експедиції «Кам’янська Січ-2021» Анатолій Волков зазначив, що цьогоріч знайшли цікавий глечик з оригінальним орнаментом.

"Ми ще будемо його реставрувати, знайдемо аналогії, але зараз вже можна сказати, що це турецьке виробництво. Люльки з вишневим ангобом (спеціальна фарба для керамічних виробів – ред.) також більш притаманні турецькому виробництву. Козаки робили люльки частіше з білої глини", - зауважив він.

За його словами, на території Кам’янської Січі холодної зброї наразі не знаходили, але це не свідчить про те, що її там не виготовляли. Знаходили уламки великих бомб, підкови, цвяхи, скоби, ножі, ножиці, дрібні металеві речі.

"Цього року ми почали дослідження на передмісті, де в 2018 році знайшли піч. Заклали поряд шурфи і натрапили на великий об’єкт. Зараз він фіксується лише темними плямами. Щоб його належно вивчити, нам потрібно провести більш масштабні дослідження, і ми їх плануємо на наступний рік. Тому ми зафіксували цей об’єкт на подальше дослідження.

Потім ми дослідили середньовічну піч. Вона розташована на кінцівці мису Стрілка, і потрохи руйнується. Обвалюється схил. Ще б пару років і ми б її не застали. По тих речах, які ми знайшли поряд з піччю – скляний браслет, металева пряжка – попередньо датуємо цей об’єкт Київською Руссю. Можливо 9-10 століття. Будемо перевіряти. Можливо хронологічні рамки трохи зсунуться", - додав Волков.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ