Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Україна бере участь у Варшавському кінофесті: деталі

8 жовтня розпочинає роботу 37-ий Варшавський кінофестиваль, у конкурсних програмах якого є і три українські фільми, створені за державної підтримки.

Про це інформує пресслужба Держкіно.

Серед конкурсантів з України: "Будинок "Слово". Нескінчений роман" Тараса Томенка та "Носоріг" Олега Сенцова, створені за підтримки Держкіно, і стрічка "Я працюю на цвинтарі" Олексія Тараненка, створена за підтримки УКФ. Поза конкурсом, у програмі Shorts Special Screening покажуть анімаційну стрічку українського аніматора Бориса Бубнова "Обіцянка" від студії ГЧЪ Production.

Як зазначається, фільми "Будинок "Слово". Нескінчений роман" Тараса Томенка та "Носоріг" Олега Сенцова представлені у міжнародній конкурсній програмі Варшавського МКФ, в якій загалом змагатимуться п'ятнадцять фільмів.

"Будинок "Слово". Нескінчений роман" – це драматична історія українських письменників, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити працювати на благо системи, фільм про те, як комуністичний рай перетворюється на комуністичне пекло.

Режисер стрічки – Тарас Томенко, автори сценарію – Тарас Томенко та Любов Якимчук, продюсери – Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк. Фільм створено компанією FRESH PRODUCTION GROUP за підтримки Держкіно та сприяння Міжнародного благодійного фонду "Солідарність". В міжнародному конкурсі 37-го Варшавського МКФ стрічка матиме світову прем'єру.

"Носоріг", створений у копродукції України, Польщі та Німеччини, вперше був представлений світовому загалові на 78-му Венеційському МКФ у конкурсній програмі "Горизонти". Історія фільму заснована на реальних подіях 1990-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

Сценарист та режисер - Олег Сенцов. Українську сторону виробництва представляють продюсер Денис Іванов ("Артхаус Трафік") та Олег Сенцов ("Край Кінема"). Створення фільму підтримано Міністерством культури та інформаційної політики України, Державним агентством України з питань кіно, фондом EURIMAGES, Польським кіноінститутом, німецьким кінофондом Medienboard Berlin-Brandenburg.

Трагікомедія "Я працюю на цвинтарі" Олексія Тараненка буде представлена у конкурсній програмі фестивалю 1-2 Competition. Фільм є повнометражним дебютом режисера і знятий за однойменною книгою оповідань Павла Белянського. Світова прем'єра картини відбулась у червні цього року на міжнародному фестивалі Ferrara Film Festival (Італія), в Україні показ стрічки відбувся в межах міжнародного конкурсу 50-го КМКФ "Молодість".

Пробачити помилки, навчитися любити та перестати боятися життя – з цим досить важко впоратися на цвинтарі, але цілком можливо. Саша – менеджер фірми, що займається встановленням пам’ятників на кладовищі. У нього багато клієнтів, кожен із яких переживає горе, а Саша сповнений іронії та цинізму. Одного дня його 14-річна дочка вирішує повернути батька у своє життя.

У ролях - Віталій Салій, Анна Іванова, Вікторія Городецька, Віктор Жданов, Ігор Цишкевич, Деміан Шиян та інші. Режисер-постановник – Олексій Тараненко, автор сценарію – Павло Белянський. Виробництво – Good Morning Films, Mainstream, Stewopol за підтримки Українського культурного фонду. Промоція фільму відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Короткометражну анімаційну стрічку "Обіцянка" Бориса Бубнова виробництва студії ГЧЪ Production покажуть у позаконкурсній програмі Shorts Special Screening.

37-й Варшавський кінофестиваль відбудеться 8-17 жовтня 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ