Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стали відомі автори-початківці, які візьмуть участь у Карпатській літературній резиденції

До участі у цьогорічній Карпатській літературній резиденції відібрали вісім авторів-початківців.

Про це інформує Читомо з посиланням на організаторів резиденції.

У ній візьмуть участь: Дмитро Безверхній, Катерина Бортняк, Катерина Девдера, Ольга Лисак, Сергій Лущик, Лариса Майборода, Ольга Сидоренко і Христина Шалак.

Журі КЛР отримало 118 заявок від авторів-початківців, з яких 101 жінка і 17 чоловіків, віком від 19 до 65 років. Заявки надійшли з усієї України: Київ – 26, Львів – 11, Одеса і Миколаїв – по 4, а також з Хмельницького, Ужгорода, Вінниці, Луцька, Івано-Франківська, Рівного, Харкова, Білої Церкви, Дрогобича, Дніпра, Чернігова, Черкас, Кам’янця-Подільського, Нової Каховки, Полтави, Броварів, Сум, Запоріжжя, Краматорська, Кременчука, Кропивницького та з інших населених пунктів. Заявки також надіслали з Варшави, Ташкента і Норильська.

Серед найпоширеніших професій аплікантів, вказаних в анкетах: двадцять один філолог, по одинадцять журналістів та педагогів, економісти, історики, психологи, лікар-психіатр, соціолог, фінансист.

"Якщо коротко проаналізувати 118 текстів, надісланих на конкурс, то Карпати у них переважно постають місцем сили, місцем втечі від невдалого шлюбу чи нещасливого кохання, місцем запальних танців мавок, місцем першого кохання, місцем шкільних екскурсій. Було кілька цікавих спроб перетворити Карпати на декорації для жахів. І кілька текстів з хорошим гумором – це рідкість. Загалом рівень конкурсних текстів – досить високий. Багато хто з авторів та авторок мають хист і вміють працювати зі словом", − резюмувала одна з членкинь журі КЛР Марія Семенченко.

Обрані письменники-початківці працюватимуть у резиденції над своїми майбутніми книгами у жанрах: поезії, історичної прози, соціально-побутового роману, детективу-трилера, гумористичного фентезі, художнього репортажу й есеїстики.

"Чимало есеїв, які надійшли на конкурс, насправді були а-ля шкільними творами «про канікули в Карпатах». Це не погано й не добре щодо самих авторів, але яскраво свідчить про те, що в нас чимало людей, травмованих шкільною освітою, які, проте, прагнуть пізнавати і яких, отже, варто навчати мислити й писати інакше. Тому коли я отримала завдання оцінити 118 заявок і вибрати з них близько двадцяти, то спершу стривожилась, адже чимало есеїв слід відсіяти. Проте водночас це й дуже добре, бо переможці у великому конкурсі − справді автори найкращих текстів або такі, в письмі яких помітно великий потенціал на письменство", − розповіла в ексклюзивному коментарі Читомо членкиня журі Ірина Троскот.

Початківці-резиденти матимуть можливість нетворкінгу з іншими учасниками резиденції, наставництво від її почесних гостів, відвідають цикл практичних лекцій від запрошених спікерів і команди проєкту «Як увійти у світ сучасної літератури», індивідуальну консультацію та редагування есе, публікацію есе в антології проєкту, участь у формальній і неформальній програмах КЛР.

Резиденцію організовують у селищі міського типу Славське Львівської області, вона триватиме у два заїзди: 2-16 вересня та 20 вересня-4 жовтня. Під час одного заїзду в ній перебуватимуть по чотири автори-початківці. Цього року Карпатську літературну резиденцію проводять за підтримки Українського культурного фонду. Карпатську літературну резиденцію вперше провели у 2017 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ