Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стали відомі деталі XVIII радіодиктанту єдності

У прес-центрі будівлі Українського радіо 5 листопада відбулася прес-конференція з приводу XVIII радіодиктанту єдності. На запитання журналістів відповідали:
  • генеральний продюсер UA: Українське радіо Дмитро Хоркін;
  • директорка Центру комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка Олена Добржанська;
  • кураторка акції Аліна Акуленко;
  • автор диктанту, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.

Учасники прес-конференції нагадали основну інформацію щодо умов участі у мовному флешмобі. Олександр Авраменко, який створив і читатиме диктант, розповів про текст, який лунатиме на хвилях Українського радіо 9 листопада об 11:30. мовознавець уникав конкретики, але пообіцяв, що диктант буде світлим і позитивним: "Я відчуваю шалену відповідальність, оскільки текстом маю догодити і дитині, і дорослому, і чоловікам, і жінкам, і україномовним, і російськомовним, тобто абсолютно всім. Адже пишуть і 5-річні діти, і поважні люди за 80. Я буду читати максимально повільно, орієнтуючись на середній темп писання".

Українці писатимуть радіодиктант по всьому світу, географія події щоразу розширюється. Цього року Суспільний мовник розіслав 60 запрошень у різні країни — відгукнулися майже всі. Офіційні локації організують у школі українознавства Сполучених Штатів Америки, в Латвії, Казахстані, Лівані, Чехії та інших країнах.

Основна київська локація вже не перший рік розташовується в червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Символічно, що серед книжок-подарунків для переможців акції — ексклюзивне видання "Кобзаря".

"Я сподіваюся, що книга дуже сподобається переможцям. Закликаю писати всіх! Насправді, неважливо, чи досконало ви знаєте мову, чи тільки її опановуєте — ми чекаємо на кожного. Всі наші студенти братимуть участь", — наголосила директорка Центру комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка Олена Добржанська.

В університеті імені Тараса Шевченка писатимуть диктант представники медіа, мистецтва й інших галузей. Окрім того, написати тут радіодиктант зможуть всі охочі — цього року в КНУ на відвідувачів чекатимуть дві додаткові аудиторії. Долучаться до проекту й регіони: локації для написання диктанту облаштують у навчальних закладах по всій країні. Можна організувати власну локацію і таким чином стати співорганізатором акції. Але найголовніше, що написати радіодиктант можна в будь-якому куточку світу, маючи тільки ручку й аркуш паперу.

"Ми раді, що акція знаходить відгук у наших слухачів і телеглядачів. Ми вже не вперше проводимо радіодиктант — він завжди відбувається масово, яскраво й медійно успішно. Наше завдання — спонукати вивчати українську мову навіть тих, хто у побуті нею не користується", — зазначив генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін.

Нагадаємо основну інформацію щодо майбутньої події:

Початок заходу об 11:00, радіодиктант звучатиме в ефірі з 11:30 і триватиме 20 хвилин.

Транслюватимуть подію перший та третій канали Українського радіо, Радіо Культура, телеверсія наживо буде доступна на телекаканалах UA: Перший та UA: КУЛЬТУРА. До стріму телеверсії долучайтеся на сторінках Суспільного мовника у соцмережах.

Надсилати роботи з обов’язковою позначкою "радіодиктант" на конверті можна 9 та 10 листопада (дату перевірятимуть за поштовим штемпелем) на адресу: Українське радіо, Хрещатик, 26, Київ, 01001. Приймаються тільки тексти, написані від руки. Комісія також приймає роботи, написані шрифтом Брайля.

Можна відсканувати або сфотографувати написаний диктант і впродовж 24 годин після закінчення акції надіслати електронної поштою на адресу [email protected]. Зображення має бути якісним.

Текст диктанту буде опублікований на сайті Українського радіо 11 листопада, тож кожен зможе перевірити себе. Якщо ви надсилаєте текст поштою, збережіть копію для самоперевірки.

Комісія відшуковує роботи, написані бездоганно. Наприклад, минулого року тексти надіслали 28 999 учасників, але без жодної помилки написали лише 123 учасники.

Нагадаємо, офіційне гасло цьогорічного заходу — #пишеморазом. Воно підкреслює основну мету диктанту: єднання навколо мови. Адже радіодиктант — не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний загальнонаціональний флешмоб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ