Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Стара гуцулка, яка здобула гран-прі на міжнародній виставці в Парижі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Стара гуцулка», яка здобула гран-прі на міжнародній виставці в Парижі

Фото «Стара гуцулка», яке у 1931-ому здобуло гран-прі на міжнародній виставці в Парижі. На ньому - Марія Кречунєк, або як її називали в народі «Чукутиха», саме у цей день 26 квітня у 1836 році народилася героїня відомої світлини.

«Чукутиха була дуже вродлива. Навіть у 100 років...До останніх днів найгарніше в околиці одягалася. На голові закручувала кучері, прикрашала зачіску живими квітами. Мала прекрасний голос. І до того всього – феноменальну пам'ять. Весілля на Гуцульщині гуляли три дні. То могла три доби співати пісень, і ні одна не повторювалася», - каже дослідник Іван Зеленчук із Верховини, якому вдалося віднайти онуків і правнуків Чукутихи.

Про героїню фото відомо також, що вона народилася в Ясенові Горішньому Верховинського району. А прізвисько своє перейняла від чоловіка - Йосипа Полєка, якого кликали Чукут, що означало для гуцулів «замкнений у собі», «скритний».

Марія заробляла на життя піснями на весіллях. Переповідають, що могла три доби співати пісні та жодного разу не повторитися.

У 1926-ому Чукутиху із люлькою сфотографував військовий фотограф Микола Сеньковський. Походив із Полтавщини, але цікавився гуцулами і одним із перших зробив серію фотографій про їхній побут та обряди. Відкрив у Коломиї фотомайстерню, виготовляв листівки із краєвидами Карпат, фотографував місцеві села. Свої роботи поширював у Європі.

Світлина «Стара гуцулка» належить до збірки фотографій із назвою «Гуцульські типи».

Померла Марія Кречунєк у першій половині 1930-их, у Верхньому Ясенові збереглась її могила.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ