Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Статті про УПА на «Вікіпедії» об’єднали в одну, а не видаляли, – заява

Низку статей про бої вояків УПА з нацистами об’єднали в одну статтю: «Боротьба УПА проти німецьких окупантів», а не видаляли.

Про це йдеться в заяві спільноти «Вікіпедії» у відповідь на статтю Радіо Свобода про ситуацію з вилученням статей про УПА.

«З технічного боку це означає, що увесь текст зі статей, які об’єднуються, копіюється до зазначеної статті, а старі статті вилучаються. Це аж ніяк не означає, що інформація про зазначені події вилучається з української «Вікіпедії», – йдеться в заяві користувачів і редакторів української «Вікіпедії», а також членів ГО «Вікімедіа Україна».

«Оскільки всі попередні редагування статті «Боротьба УПА проти німецьких окупантів» (як і будь-якої іншої статті у «Вікіпедії», яка не перебуває у статусі вилученої) можна переглянути, відкривши вкладку «Перегляд історії», кожен може пересвідчитись, що інформацію про зазначені події додали до цієї статті 3 травня 2011 року, тобто за тиждень до того, як старі статті вилучили», – кажуть автори заяви.

Водночас у заяві спільноти «Вікіпедії» йдеться про те, що «фрагмент обговорення вилучення й об’єднання статей, наведений в публікації Радіо Свобода «Чому з «Вікіпедії» зникають статті про УПА?» від 29 липня 2013, мав би звернути увагу читачів на те, що текст перенесено до іншої статті, а не вилучено. На жаль, інформація, яка поширилась, упускає цей факт. Окрім того, в статті подано слайд про вилучення навігаційного шаблону «Мартиролог загиблих діячів ОУН та УПА», який узагалі не є статтею і був вилучений 7 жовтня 2012 з технічних причин».

Зі свого боку, в коментарі Радіо Свобода голова правління «Вікімедіа Україна» Анатолій Луцюк заявив, що при об’єднанні статей в одну була допущена технічна помилка. «Один із користувачів запропонував об’єднати ці статті в одну, вони були об’єднані в одну, і далі вже спільнота підтримала думку об’єднати. Через тиждень адміністратор підводить підсумок, що думок проти того, що їх об’єднати не було, і тому матеріал був перенесений у статтю «Бої УПА проти німецьких окупантів», і ці статті були вилучені. Сталася невелика технічна помилка – не було до кінця проведене це об’єднання, бо при об’єднанні треба було ще поставити перенаправлення на статтю, в яку були об’єднані», – сказав Луцюк.

Радіо Свобода у статті від 29 липня звернуло увагу на те, що кілька статей про бої УПА проти нацистів стали кандидатами на вилучення в українській «Вікіпедії» ще у 2011 році після того, як на них протягом одного дня поскаржилися одні й ті ж самі люди.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ