Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ставлення до гомосексуалізму може глибоко розколоти українське суспільство, – Ярослав Грицак

«Я не знаю, чи це буде, але ми можемо постати на порозі нової культурної війни. Вже не навколо мови, не навколо історії, а навколо питання гомосексуалізму», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» професор історії Українського католицького університету Ярослав Грицак. Розмова з професором відбулася після дискусії щодо побутування в українському культурному просторі концепту «європейські цінності» в межах Конгресу культури Східного партнерства, що відбувся у Львові. З точки зору Ярослава Грицака, питання гомосексуалізм може спричинити розкол у найбільш прогресивній частині суспільства – в так званій групі агентів змін.

За словами професора, такі висновки випливають з дослідження цінностей, які сповідує українське суспільство.

«Майдан показав, що є дуже високий запит на зміни й показав вектор змін. Відтак, навесні цього року ми зробили опитування. Нам було цікаво, чи війна й криза не применшили ефект Євромайдану. Це було опитування щодо цінностей українського суспільства із величезною вибіркою. Ми охопили всі області України, в яких опитали по тисячі респондентів», – розповів Ярослав Грицак.  

Професор зазначив, що деякі дані були обнадійливими, проте деякі дають привід для хвилювання.

До обнадійливих результатів потрібно віднести те, що Україна надалі продовжує рухатися у векторі змін. Є сильне очікування реформ. Група людей, яка прагне реформ, є достатньо численною й, головне, є однаковою в усіх регіонах.

«Це переважно молоді люди, середній клас, мешканці великих міст. Це ті, кого ми називаємо агентами змін. Ми побачили, що великої регіональної різниці між ними немає. Й доки існує ця група, Україна має вікно можливостей. Оскільки це молоді люди, то доки вони постаріють, ввійдуть до влади, матимемо десь 20-25 років для більш-менш нормального вектору. Він буде зберігатися», – зазначив професор.

Однак, загрозливим, з точки зору історика, є наявність питання, яке здатне розбити цю групу.

«Найбільший розкол полягає у тому, що більшість в цій групі – люди традиційних цінностей, мешканці заходу й центру країни. Менша частина – носії секулярних цінностей. Це здебільшого мешканці півдня та сходу. Іронія полягає у тому, що тих, хто хоче змін, більше в традиційній групі, ніж секулярній. В кілька разів. Це показує, що Україна ближча в цьому сенсі не до Європи, а до Америки. Америка, з одного боку, дуже традиційна країна, але, з іншого боку, країна, яка відкрита до змін. Україна зі своєю релігійною ситуацією дуже схожа на Америку», – наголосив професор.

Він висловив припущення, що питанням, яке здатне розбити єдність цієї групи найглибше, є питання ставлення до гомосексуалізму.

«В цій орієнтованій на зміни групі треба старатися зберігати солідарність та консолідацію, щоб вони могли реалізовувати зміни. Найбільша загроза виникає тоді, коли вкинеш в цю групу питання, які моментально розколюють. За моєю підозрою чи за моїми побоюваннями, питання, яке зараз може найбільше розколоти цю групу змін, – це питання гомосексуалізму. Питання офіційних шлюбів і гомосексуалізму. Секулярна група толерантніше до цього ставиться, релігійна – значно принциповіше», – сказав професор.

Він уточнив, що йдеться саме про єдність групи змін. В межах всього суспільства вибухонебезпечним залишається й мовне питання, але в межах групи змін щодо нього досягнуто певного консенсусу.

«Мовне питання не розриває групу змін. Консенсус щодо мови вже стався, хоча він і не оформлений. Він полягає у тому, що Україна є двомовною країною, і ніхто не хоче перетягати ковдру ні на одну, ні на іншу сторону. Тобто не буде ні насильної українізації, ані зворотної русифікації. Цей консенсус треба підтверджувати законом, але ніхто не хоче про це зараз говорити відкрито, бо розуміють, що собаку, який спить, краще не будити. Натомість питання гомосексуалізму – це питання, яке здатне розірвати групу змін», – висловив переконання професор.

Він наголосив, що порушення цього питання здатне детонувати, неначе граната.

«Умовно кажучи, якщо хтось кидає гранату, щоб зробити зло, то зараз хтось може кинути дискурс гомосексуалізму в український інформаційний простір. І це може розірвати групу прихильників змін», – сказав Ярослав Грицак.

Розмову вів Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ