Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Стебницький „Полімінерал” потребує 5 млн грн для спорудження перекачувальної станції

Стебницький „Полімінерал” потребує 5 млн грн для спорудження перекачувальної станції. Про це „Гал-info” повідомив начальник управління з надзвичайних ситуацій Львівської ОДА Олексій Титаренко. 

За його словами, зараз цих коштів немає і триває пошук інвесторів, а також шляхів додаткового фінансування з бюджету. Станція здійснюватиме перекачування розсолу з хвостосховища в рудник №2, який зараз не діє. Олексій Титаренко не зміг назвати точного обсягу розсолу у хвостосховищі, однак зазначив, що його там тисячі метрів кубічних. Якщо найближчим часом вдасться знайти кошти, то станцію вдасться запустити до кінця року.

Стебницьке ДГХП „Полімінерал” утворене 1966 року на базі родовища полімінеральних калійних руд з геологічними запасами біля 700 млн тонн до глибини 1000 метрів.

З 1983 року на підприємстві, після аварії на хвостосховищі збагачувальної фабрики (прорив дамби хвостосховища з виливом в гідротехнічну мережу р. Дністер 4,5 млн куб. метрів розсолів), поглибились екологічні проблеми.

Відтак підприємство поряд із незначним обсягом основного виробництва почало виконувати значні обсяги природоохоронних робіт, вартість яких значно перевищує фінансові можливості підприємства. У зв’язку з цим фінансування природоохоронних робіт з 1992 р. здійснюється із Державного бюджету.

Становище підприємства погіршилося після того, як повністю зупинили на реконструкцію збагачувальну фабрику та припинили видобуток руди в руднику №2.

З початком занепаду підприємства екологічна ситуація на ньому ще більше ускладнилася – почали накопичуватися борги, загальна сума яких нині становить близько десяти мільйонів гривень.

Із 1998-го ВАТ “Львівобленерго” почало періодично вимикати електроенергію підприємству-боржнику, внаслідок чого зупинялися насоси, які відкачують розсоли з порожнин, таким чином рятуючи їх від затоплення.

У 2003 році Львівський інститут ВАТ „Гірхімпром” розробив комплексний проект, який передбачає вирішення всіх екологічних проблем Стебника, а також відродження виробництва на одній із шахт.

Проект пройшов усі експертизи та погодження, і 2004 року його затвердив Кабінет Міністрів України. Розпорядженням Кабміну було передбачено фінансування проекту з державного бюджету впродовж восьми років, однак фінансування здійснюється менш ніж на половину.
Стебницьке ДГХП „Полімінерал” визнано екологічно небезпечним об’єктом обласного значення.

У зоні діяльності гірничо-хімічних підприємств Львівщини накопичено близько 82 мільйонів тонн відходів виробництва, із них 3,8 мільйонів тонн - фосфогіпсів, 25 мільйонів тонн розсолів від збагачення калійної солі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ