Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Степан Бандера в американській та канадійській пресі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Степан Бандера в американській та канадійській пресі

Вашій увазі пропонується журналістське розслідування, проведене за матеріалами оцифрованих видань, які стали доступними останнім часом в мережі Інтернет. Попри певні стереотипи та помилкові уявлення про Україну, характерні для західної преси, ці тексти представляють інтерес для дослідників

1)Austin American Saturday, April 1, 1950, Austin, Texas – Постанець говорить, що проти Червоних буде бунт

2)Galveston Daily News Saturday, April 1, 1950, Galveston, Texas – Лідер повстанців передрікає: Переворот в Росії відбудеться невдовзі

3)Winnipeg Free Press Saturday, April 1, 1950, Winnipeg, Manitoba – Революційний переворот в Росії є питанням часу

Мюнхен, Німеччина, 31 березня. ЮП – Степан Бандера, який називає себе лідером підпільної армії в Радянській Україні, у п’ятницю зустрівся із газетниками в секретному місці в горах і наголосив, що революційний переворот в Росії є лише питанням часу.  41 річний українець, в оточенні кремезних охоронців, не назвав дату, але сказав, що вірить, це відбудеться скоро. Він повідомив, що впродовж більше 10 років є об`єктом всесвітнього полювання з боку радянських агентів.

Бандера сказав, що бандерівці (послідовники Бандери) надзвичайно активні в Українській Радянській республіці і додав: «Із зростанням нашої революції ми маємо намір атакувати в Україні авангард радянського режиму - війська НКВС (секретна служба) -  і паралізувати весь державний устрій. Ми започаткуємо штурм режиму і певні, що інші нації під режимом будуть так само готові, як і українці.»

Бандера, який повідомив лише, що живе «в Європі» із дружиною та трьома дітьми, сказав що його повстанська армія оперує невеликими групами в Україні. Він не став обговорювати теперішню кількість, але сказав, що в 1944 році  було 200 000 вояків.

(Експерти із радянських питання в Лондоні повідомили що впродовж багатьох років отримували відомості  про підпільний рух, керований Степаном Бандерою. Джерела з Лондону інформували, що повстанські сили були активні в 1946 році в районі чесько-польско-радянського кордону, і пізніше, ймовірно, група перейшла до Німеччини.) 

4)Austin American Friday, April 7, 1950, Austin, Texas - Український партизан скаржиться а недостатню допомогу американської армії

Мюнхен, Німеччина, 7 квітня. АП - Представник лідера українських підпільників Степана Бандери в четвер заявив, що їх антикомуністичні сили безрезультатно шукали співпраці із американської армією в Німеччині. «Ми декілька разів намагалися встановили відповідні контакти  із американською армією», - сказав представник. 

«Ми б хотіли запропонувати цінну інформацію, яку маємо із середини СРСР. Натомість, ми просимо лише про дозвіл проводити свою роботу на території окупованої Німеччини і невеличку американську допомогу у тренуванні і оснащенні наших підпільних бійців. Але ми так і не отримали від американців відповідей на наші спроби. Тож ми змушені працювати наодинці у повній секретності, переховуючись навіть від американської влади.» 

Представники американської армії відмовилися коментувати цю заяву. Неофіційно вони повідомили, що встановлювати такі зв’язки із підпільними організаціями вони можуть лише за розпорядженням із Вашингтону.

Сам Бандера коротко з’явився на люди минулої п’ятниці, аби звернутися  через пресу про нову лінію атаки проти Комуністів з боку західних сил. Він вмовляв їх заохочувати підпільні рухи (такі як свій) в середині Росії та її сателітів, і таким чином прискорити той день, коли він зможе організувати  успішну революцію проти Кремля.

Після проголошення своєї заяви перед п’ятьма журналістами у прихованому, під  серйозною  охороною місці поблизу Мюнхена, Бандера знову зник – в свої підземні канали, де він переховується від радянських агентів вже п’ять років.  Кілька деталей про потаємне життя Бандери були повідомлені його представником. Він надав такий короткий опис: 

Бандера постійно пересувається, подорожуючи весь час із озброєною охороною, навіть за умови, що цивільним заборонено мати зброю в окупованій Німеччині. Більшість часу він перебуває в Німеччині, інколи  в Австрії.  Його послідовники розкидані по Західній Німеччині та Австрії – в таборах переміщених осіб і таємних схованках. Деякі  з них навіть працюють на відповідальних посадах, де вони можуть заробити гроші для допомоги справі, а також  для непрямих публічних контактів. 

Між цими послідовниками та підпільними бійцями, що продовжують компанію саботажу проти Червоних  всередині Росії, існує постійний зв’язок через кур’єрів. Не дивлячись на 50 відсотків втрат, вони приносять звідти інформацію та переправляють назад інструкції та постачання.

Представник повідомив, що українці побоюються, що  комуністи могли завербувати когось із американських спецслужб. «Тому ми хочемо мати справу лише з представниками високого рівня, яким можемо довіряти», - сказів він. Можливо, саме ці перестороги завадили їм встановити порозуміння із американцями.  

5)Ada Evening News Sunday, April 2, 1950, Ada, OklahomaВідомий партизанський ватажок знову зник. Людина, яка проголошує себе антирадянським лідером, об`явилася в Німеччині.

Гейдельберг, Німеччина, 1 квітня (АП)  – Відомий лідер українського партизанського руху проти Радянського Союзу знову зник в Німеччині так само несподівано, як і з’явився.  Американські розвідувальні служби заявили, що їм не відомо, де знайти Степана Бандеру, таємного борця, який заявляє, що є військовим лідером антибільшовицьких українців. Бандера вчора з’явився після довгого переховування, аби  звернутися по Західну союзницьку підтримку для підпільних антирадянських рухів, що воюють із радянським режимом у Східній Європі. 

Він розмовляв із п’ятьма кореспондентами на секретній зустрічі. Потім, звелів їм чекати 10 хвилин, він відбув у супроводі дев’яти озброєних охоронців.

Армія Сполучених Штатів офіційно заявила: «Ми нічого не знаємо про перебування Бандери на підконтрольній США території.» Верховний комісар розвідувального управляння США повідомив: «Нам було невідомо про перебування Бандери в Німеччині. Вперше ми почули про це від кореспондентів.» Американські представники зауважили, що нічого не можуть зробити із Бандерою до того, як знайдуть його. До тих пір неможливо нічого зробити і з незаконним володінням зброєю його охороною.

Бандера вжив запобіжні засоби для того, аби з’явитися із схованки.

6)Amarillo Sunday News Globe Sunday, April 2, 1950, Amarillo, TexasТаємничий воїн проти Совєтів

7)Dubuque Telegraph Herald Sunday, April 2, 1950, Dubuque, IowaПартизанський ватажок з’являється, потім він зникає 

Обраній групі кореспондентів спочатку зателефонували від Українського національного комітету, який представляє українських переміщених осіб у Німеччині. Багато з членів комітету раніше потрапили до Німеччини або як нацистські раби, або як повоєнні політичні біженці. Кореспондентам було сказано йти до кафе у Мюнхені. Там їх зустрів представник українського комітету та розмістив у дві машини. Виїхавши з Мюнхена, вони змінили машини та водіїв, і прибули до маленького готелю в Грюнвальді, передмісті Мюнхену. Кілька чоловіків із відстовбурченими кишенями охороняли кафе. 

Кореспондентам було сказано: «Бандера прийде». Він прибув через 15 хвилин, дав свої інтерв’ю і зник так сам містично, як і з’явився. Бандера відмовився повідомити, як довго він перебуває в Німеччині і як він пересувається навкруги. Він сказав, що завжди перебуває із охороною. Він не має зв’язків із американською контррозвідкою.  Німецьке біографічне видання Munzinger Achiv пише, що Бандера – «незрозуміла фігура, яка, за повідомленнями, на початку 1920-х воювала проти Польщі та Росії  за незалежну Україну.»

«Відомо, - пише Munich Achiv, - що він брав участь у вбивстві міністра внутрішніх справ Польщі Перацького в 1939 році, був заарештований та засуджений на тривалий термін ув’язнення. Встановлено, що він був звільнений наступаючими німецькими військами в 1939 році, уповноважений створити організацію українських націоналістів та доправлений до Німеччини. Є повідомлення, що він не воював проти Росії, але нелегально працював проти Німеччини. Він знову був заарештований та ув’язнений німцями. Невдовзі його звільнили в обмін на обіцянку воювати проти росіян. Проте він із своїми партизанами знову воював проти німців.»

Бандера підтвердив це вчора, сказавши, «я відмовився співпрацювати із німцями і втік у січні 1945 року». За його словами, він керує Української партизанською армією (УПА), яка в 1945 році налічувала 200000 осіб.  За повідомленнями, в 1947 році УПА була знищена польськими та російськими військами. Кілька сотень обірваних бандерівців втекли тоді в Німеччину.

8)Charleston Daily Mail Saturday, April 1, 1950, Charleston, West Virginia - Підпільний лідер розкрив анти-червоний сценарій. Союзників закликають допомогти знищити Кремль.

Мюнхен, Німеччина, АП – Степан Бандера, відомий лідер української підпільної опозиції  Радянському режиму, в суботу застеріг західні держави від  легальної співпраці із Совєтами та закликав підтримати революційні групи. У невеличкому сховищі у Баварії невисокий українець з блакитними очима розповів групі газетників, що Росія мобілізується для світової війни. Він передрік переворот, який скине радянську диктатуру. Революційні групи в декількох республіках СРСР і в більшості країн-сателітів  сформували антибільшовицький блок для підтримки повстання.

Бандера, що був під приватною озброєною охороною, повідомив, що його група отримала дані розвідки про те, що Радянський Союз розпочне справжню війну після того, як переконається, що не зміг досягнути своїх цілей через холодну війну. Він сказав, що можливо ці відомості також досягли і контррозвідки США, але в нього немає з нею контактів. Він розшукується і контррозвідкою і комуністами.

Бандера сказав, що був заарештований німцями в Росії в 1941 році і пробув в утриманні до 1944. Потім нацисти звільнили його сподіваючись, що його група буде з ними співпрацювати. Але українці відкинули цю пропозицію і воювали і з німцями, і з комуністами. Бандера стверджує, що українці підтримають західні сили у війні проти Росії, якщо їм буде гарантована національна незалежність.  Бандера назвав себе обраним головою організації українських націоналістів, яка воює за незалежність на просторі західної Російської республіки з 1929 року. На піку боротьби, у 1945 році, організація нараховувала 200000 озброєних членів, які воювали із кількома російськими дивізіями. З того часу через дії російській армії сили зменшилися до розрізнених невеликих партизанських груп, що здійснюють нерегулярний саботаж та помсту. 

Бандера не сказав, де він перебував після поразки Німеччини в 1945 році, і чи повертався він в Україну з часу війни.  Представникам американської армії в Гейдельберзі невідомо про присутність Бандери. На питання, чому йому дозволено пересуватися у супроводі озброєної особистої  охорони, що є порушенням заборони мати зброю цивільним особам, капітан Пітер Регіс з армійського підрозділу зв’язків із громадськістю відповів: «Нам нічого невідомо про перебування Бандери на території,  що під контролем армії США. Більше немає коментарів.» 

Проте інше армійське джерело повідомило, що Бандера з’явився в американській зоні Німеччини на початку 1946 року разом із кількома сотнями своїх прибічників під час напливу політичних біженців зі сходу. На той час армійці були обізнані про його перебування і він отримав дозвіл залишитися як політичний біженець, повідомило джерело. 

9)Janesville Daily Gazette Saturday, April 1, 1950, Janesville, WisconsinПовстанець говорить, що червоні планують світову війну. Український підпільний лідер закликав Захід допомогти повстанню.

Мюнхен, Німеччина, АП – Степан Бандера, відомий лідер української підпільної опозиції  Радянському режиму, в суботу застеріг західні держави від  легальної співпраці із Совєтами та закликав підтримати революційні групи. У невеличкому сховищі у Баварії невисокий українець з блакитними очима розповів групі газетників, що Росія мобілізується для світової війни. Він передрік переворот, який скине радянську диктатуру. Революційні групи в декількох республіках СРСР і в більшості країн-сателітів  сформували антибільшовицький блок для підтримки повстання.

Бандера, що був під приватною озброєною охороною, повідомив, що його група отримала дані розвідки про те, що Радянський Союз розпочне справжню війну після того, як переконається, що не зміг досягнути своїх цілей через холодну війну. Він сказав, що можливо ці відомості також досягли і контррозвідки США, але в нього немає з нею контактів. Він розшукується і контррозвідкою і комуністами.

Бандера сказав, що був заарештований німцями в Росії в 1941 році і пробув в утриманні до 1944. Потім нацисти звільнили його сподіваючись, що його група буде з ними співпрацювати. Але українці відкинули цю пропозицію і воювали і з німцями, і з комуністами.

Бандера стверджує, що українці підтримають західні сили у війні проти Росії, якщо їм буде гарантована національна незалежність.  

10)Reno Evening Gazette Saturday, April 1, 1950, Reno, Nevada

Мюнхен, Німеччина, АП – Степан Бандера, відомий лідер української підпільної опозиції  Радянському режиму, в суботу застеріг західні держави від  легальної співпраці із Совєтами та закликав підтримати революційні групи.

У невеличкому сховищі у Баварії невисокий українець з блакитними очима розповів групі газетників, що Росія мобілізується для світової війни. Він передрік переворот, який скине радянську диктатуру. Революційні групи в декількох республіках СРСР і в більшості країн-сателітів  сформували антибільшовицький блок для підтримки повстання.

Бандера, що був під приватною озброєною охороною, повідомив, що його група отримала дані розвідки про те, що Радянський Союз розпочне справжню війну після того, як переконається, що не зміг досягнути своїх цілей через холодну війну. Він сказав, що можливо ці відомості також досягли і контррозвідки США, але в нього немає з нею контактів.

11)Logansport Press Sunday, April 2, 1950, Logansport, IndianaЛідер українських антикомуністів розмовляє із журналістами Невеличкий революціонер планує повалення Совєтів.

Мюнхен, Німеччина, АП – Степан Бандера, відомий лідер антикомуністичного підпілля в радянській Україні української підпільної опозиції  Радянському режиму, сьогодні вийшов із підпілля та кликав до підтримки з боку Заходу  революційних груп, які планують повалення радянської диктатури. 

Він також застеріг, що Росія розпочне справжню війну, як скоро відчує поразку у холодній війні. Він сказав, що його група має розвідувальні дані з середині Росії про мобілізацію до тотальної війни. Він не виключив, що ці відомості вже попали до рук американської контррозвідки (CIC). Однак він не співпрацує з нею. Справа в тому, що і комуністи, і американські спецслужби розшукують його. Журналістів, яких запросили на інтерв’ю до схову, що під суворою охороною  і високо у горах в Баварії, доправили туди секретним шляхом. Під час подорожі вони двічі змінили  машини, що уникнути можливого переслідування.

Він - невеличкий чоловік. На місці вони побачили невеликого чоловіка із блакитними очима, на зріст ледве 165 см  (5`5``) із ямкою на підборідді. Він був у присутності озброєної охорони.

1.    Він застеріг західні крани від намагань «легально» працювати із Росією, натомість закликав підтримати революційне антикомуністичний рух в Росії та її сателітах.

2.    Пообіцяв, що українці підтримають Захід у боротьбі проти Росії в обмін на національну незалежність.

3.    Спрогнозував переворот у Радянському Союзі, який повалить комуністичну диктатуру.

Бандера розповів репортерам, що він був заарештований німцями, коли вони вторглися в Росії в 1941 році і був ув’язнений до 1944 року. Потім нацисти звільнили його, сподіваючись на співпрацю. Бандера запевнив, що він і його група відкинула цю пропозицію і воювала і з нацистами, і з комуністами.  

12)Portland Press Herald Sunday, April 2, 1950, Portland, Maine 

Гейдельберг, Німеччина, 1 квітня (АП) – Відомий лідер українського партизанського руху проти Радянського Союзу знову зник в Німеччині так само несподівано, як і з’явився. 

Представники американської розвідки сказали, що не знають, де знайти Степана Бандеру, таємничого борця, який називає себе головою антибільшовицьких українців.  Після тривалого переховування Бандера з’явився вчора, аби закликати до Західної союзницької підтримки підпільних рухів, що воюють із Радянськими режимом у Східній Європі.  

Він розмовляв із п’ятьма кореспондентами на секретній зустрічі. Потім, зелі ви їм чекати 10 хвилин, він відбув у супроводі дев’яти озброєних охоронців.  Армія Сполучених Штатів офіційно заявила: «Ми нічого не знаємо про перебування Бандери на підконтрольній США території.» Верховний комісар розвідувального управляння США повідомив: «Нам було невідомо про перебування Бандери в Німеччині. Вперше ми почули про це від кореспондентів.»

Американські представники зауважили, що нічого не можуть зробити із Бандерою до того, як знайдуть його. До тих пір неможливо нічого зробити і з незаконним володінням зброєю його охороною. Бандера вжив запобіжні засоби для того, аби з’явитися із схованки.  Обраній групі кореспондентів спочатку зателефонували від Українського національного комітету, який представляє українських переміщених осіб у Німеччині. Багато з членів комітету раніше потрапили до Німеччини або як нацистські раби, або як повоєнні політичні біженці. 

Кореспондентам було сказано йти до кафе у Мюнхені. Там їх зустрів представник українського комітету та розмістив у дві машини. Виїхавши в Мюнхена, вони змінили машини та водіїв, і прибули до маленького готелю в Грюнвальді, передмісті Мюнхену. Кілька чоловіків із відстовбурченими кишенями охороняли кафе. 

Кореспондентами було сказано: «Бандера прийде». 

Він прибув через 15 хвилин, дав свої інтерв’ю і зник так сам містично, як і з’явився.

Українська Інформаційна Служба – Лондон

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ