Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Сто років тому на Росії створили систему концтаборів для ворогів режиму
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Сто років тому на Росії створили систему концтаборів для ворогів режиму

17 травня 1919 року прийнято Ухвалу ВЦВК "Про табори примусових робіт".
Більшовики прийняли ухвалу "Про табори примусових робіт". Фото: "Вікіпедія"

Організацією та керівництвом таборами займалась Всеросійська надзвичайна комісія. На початок 20-х років функціонувало 5 типів таборів, пише gazeta.ua.

Це табори примусових робіт особливого призначення, загального типу, виробничі, для військовополонених та розподільники. Така класифікація була умовною. У 1920 році за вказівкою Голови РНК РРФСР Володимира Леніна почали утворюватися концентраційні табори для заарештованих за контрреволюційні злочини.

За пропозицією засновника ВНК Фелікса Дзержинського у травні 1922 року керівництво всіма місцями позбавлення волі віддали до компетенції правонаступника ВНК Державного політичного управління, у складі якого утворили Головне управління місць ув'язнення. У Наркоматі внутрішніх справ України організували Управління місць ув'язнення.

Першим концтабором для політичних в'язнів, заарештованих і засуджених радянськими органами державної безпеки став Соловецький табір особливого призначення. Наступні концтабори з'явились на Кольському півострові, Карелії, Ухта-Печорі, в районі річки Колими, озера Вайгач, Нерчинська, Іркутська та в інших місцях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ