Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Стоматологія ніколи не була безкоштовною, – Зуб

Прийшов час прийняти управлінське рішення, яке дозволить використати бюджетні кошти на те, що потрібно, а не на те, за що люди і так платять. На цьому наголошує начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Прийшов час прийняти управлінське рішення, яке дозволить використати бюджетні кошти на те, що потрібно, а не на те, за що люди і так платять. Ніякої ліквідації чи руйнування стоматологічної допомоги у місті Львові не буде. Чотири стоматполікліники міста, які сьогодні є комунальними, і надалі залишаться комунальними установами міста. Тому заяви окремих працівників стоматполіклінік щодо руйнування стоматологічних поліклінік є нічим іншим як інсинуаціями.

У країні глибока фінансова криза. І в такій ситуації потрібні приймати управлінські рішення для раціонального використання коштів. Загально відомим є те, що пацієнт платить гроші за отримання медичних послуг. І це факт. Лише в стоматології це можна узаконити і вивести з тіньового обігу значну суму коштів. Відповідною постановою Кабінету міністрів України дозволяється введення госпрозрахункових послуг у стоматології. До слова, майже в усіх містах України частина стоматпослуг надається саме на госпрозрахункових засадах, тобто на самоокупності. Нема нічого поганого в тому, що пацієнт офіційно в касу по затверджених калькуляціях буде здійснювати оплату за отриману стоматдопомогу.

Водночас стоматологічні послуги дітям, інвалідам, іншим пільговим категоріям відповідно до законодавства буде надаватись за бюджетні кошти.

Ще в 2011 році ми виступили з цією ініціативою, але тоді депутатський корпус Львівської міської ради нас не підтримав. Сьогодні податкоплатникам Львова утримання 4-х комунальних стоматполіклінік обходиться у 28,5 млн грн щороку. При найскромніших підрахунках запровадження госпрозрахункових відносин у стоматполіклініках дозволить вивільнити близько 15 млн грн, які можуть бути скеровані для лікування важких хворих в реанімаційних та хірургічних відділеннях лікарні швидкої допомоги, 8-ї лікарні, дитячої лікарні, пологових відділень тощо.

Ні для мешканців, ні для працівників нічого не зміниться. Це є рішення, скероване на легалізацію грошових відносин між лікарем і пацієнтом. Від цього виграють усі. І в першу чергу мешканці міста Львова», - наголосив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ