Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Стовбурові клітини здатні цілковито відновлювати кров

Науковці вперше виділили стовбурові клітини, кожна з яких може спродукувати багато різних типів клітин крові, від білих кров’яних тілець імунної системи та тромбоцитів, завдяки яким кров згортається, до еритроцитів, які переносять кисень по організму.

Як повідомляє «The Independent», цей прорив у майбутньому може дозволити регенерувати цілу кров’яну систему. Також можна буде виділяти стовбурові клітини окремих пацієнтів, аби виростити їхні персональні кров’яні клітини або фактори згортання крові для переливання.

«Ми отримали одну клітину, яка робить цілу армію клітин крові, і це ключ до максимального розкриття потенціалу стовбурових клітин для їх ширшого клінічного використання. Стовбурові клітини настільки рідкісні, що це трохи схоже на віднайдення голки в копиці сіна», - каже доктор Джон Дік з Університету мережі охорони здоров’я (University Health Network), що у Торонто, Канада. Саме він проводив дослідження.

«Від часу народження науки про стовбурові клітини, вчені шукали невловиму золоту жилу, чисту стовбурову клітину, яку можна контролювати і розмножувати у штучних умовах для трансплантування пацієнтам», - заявив доктор Дік.

Дослідження, опубліковане у журналі «Science», провели з використанням генетично модифікованих мишей, у яких немає власної імунної системи. Це дозволило науковцям виростити клітини кліткового мозку людини у тваринах, аби потім відібрати ті, що є стовбуровими клітинами кров’яної системи.

«Нещодавно вчені почали використовувати стовбурові клітини, знайдені у пуповинній крові. Проте, для багатьох пацієнтів використання одного донорського зразка замало. Ці нові відкриття – величезний крок для генерування достатньої кількості стовбурових клітин. Це уможливить ширше клінічне використання, і, відтак, наблизить нас до усвідомлення можливостей регенеративної медицини для пацієнтів», - стверджує доктор Дік.

Він також зазначив, що трансплантація кісткового мозку успішно використовується без знання про те, як виглядає стовбурова клітина, але їх ідентифікація тепер відкриває нам шлях до розуміння їхнього генетичного програмування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ