Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Страна.ua» та «Обозреватель» найбільше порушували журналістські стандарти останні три місяці – ІМІ

У другому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти ─ «Ліга.net «та «Укрінформ». Найгірші показники зафіксовані у «Страни» та «Обозревателя» серед інтернет-ЗМІ. Про це пише "Детектор медіа".

В загальнонаціональних інтернет-ЗМІ рівень дотримання балансу в порівнянні з попереднім періодом моніторингу впав майже вдвічі. Якщо в першому кварталі 2018 року він порушувався в середньому у 6% матеріалів, то у другому кварталі рівень порушень цього стандарту склав вже 11%. Такими є результати дослідження ІМІ на предмет дотримання ключових професійних журналістських стандартів у 10 інтернет-виданнях та п’яти друкованих виданнях.

ІМІ зазначає, що рівень дотримання двох стандартів достовірності та відділення фактів від коментарів залишається сталим. Так, згідно дослідження, рівень достовірності новин в інтернет-ЗМІ в середньому складає 89%, а дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів 93% (попереднього моніторингового періоду ці показники складали відповідно 88 та 92%).

У друкованих ЗМІ експерти також виявили погіршення показників дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів та балансу на 7% та 5% відповідно. У першому кварталі рівень дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів в друкованих ЗМІ складав 90%, а у другому кварталі знизився до 83%. Так само, зазначає ІМІ, рівень достовірних новин складав 88% то тепер складає 83%.

«Збільшення незбалансованих новин може бути пов’язане з наближенням виборчої компанії, – вважає експертка ІМІ Олена Голуб – Вибори сильно активізують політиків, які значно охочіше дають коментарі та дописують у соціальні мережі. Ці пости чи коментарі часто підхоплюють інтернет-ЗМІ роблять з них новини абсолютно їх не збалансовуючи, або ж ставлять їх за гроші, заробляючи таким чином на виборах».

У другому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти ─ «Ліга.net «та «Укрінформ», у яких 96% матеріалів були написані без порушень журналістських стандартів.

ІМІ повідомляє, що найгірші показники, з дотримання професійних стандартів у 2 кварталі 2018 року зафіксовані у «Страни» та «Обозревателя» (36 та 40% матеріалів з порушеннями) серед інтернет-ЗМІ та в «КП в Украине» 50% порушень в друкованих виданнях.

Серед друкованих видань лідером з дотримання журналістських стандартів стало видання «Сегодня» та «Газета по-Українські» ─ 80% матеріалів були написані без порушень.

Повне дослідження можна прочитати за посиланням.

Детектор медіа

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ