Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Страсна п’ятниця: винесення плащаниці у соборі Святого Юра у Львові (фоторепортаж)

Сьогодні, у Великодню п’ятницю, в архитедральному соборі св. Юра у Львові відбулося богослужіння з виставленням Плащаниці Господньої. Виставлення Плащаниці провів архієпископ УГКЦ, Львівський владика Ігор Возняк.
Нагадаємо, що сьогодні у християн східного обряду – найскорботніший день у році – Великодня п’ятниця. У цей день церква наполягає на строгому пості. У богослужіннях Великої п’ятниці останні кількасот років використовується свята плащаниця – символічне простирало, у якому було завернуте мертве тіло Ісуса, коли Його поклали до гробу. У страсну п’ятницю у церквах затихають всі дзвони. За народнім віруванням, сьогодні великим гріхом є співати та робити будь-що з дерева.

УГКЦ інформує, що використанню плащаниці передувало почитання у Велику п'ятницю хресного дерева.

Обряд виносу й покладення плащаниці, за Типиком о. Дольницького, відбувався у катедральних церквах Галичини так: на вечірні Великої п'ятниці, був обхід довкола церкви з плащаницею, яку несли за чотири кінці священики або старші парафіяни. Після обходу плащаницю клали на окремий до того пригото­ваний стіл посередині церкви. При кінці вечірні усі на колінах приступали до святої плащаниці й побожно її цілували. Божий гріб був прикрашений квітами й лампадами, а за ним стояв хрест без Розп'яття з обрусом на його перехресті. У Галичині, був звичай при обході з плащаницею нести і Святі Тайни.

Сьогодні на плащаниці, крім ікони Христа в гробі, зображають ще Богородицю, Йосифа з Ариматеї й побожних жінок, що брали участь у похороні Ісуса Христа.















Світлини Андрія Мочурада.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ