Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стрияни колядували в музеї родини Бандерів

14 січня вже вчетверте у музеї родини Бандерів, що у м. Стрию, який відкрили 1 січня 2010 року з нагоди 100-річчя з дня народження Степана Бандери, відбулося свято коляди «Чудесна зірка днесь сіяє». Захід організували працівники краєзнавчого музею «Верховина». Свою лепту вніс і Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце».

Традиційно першими на свято коляди до садиби батька Провідника ОУН УПА Степана Бандери завітали членкині «Союзу Українок», родичі Бандерів, які живуть у Стрию. Господиня дійства, хранитель фондів музею Ірина Лазурко розпочала дійство. «80 років тому опустіло це родинне гніздо та 1 січня 2010 року всі повернулися в рідну домівку, звичайно у світлинах та музейних експонатах. З тих пір, ми започаткували традицію у час Різдвяних свят, коли в кожній оселі пахне ялинкою і кутею, грибами і пампухами – збиратися в родинній оселі Бандерів. І сьогодні тут витає їх дух. І ми, як колись любили збиратися за святковим столом кілька поколінь Бандерів, зібралися єдиною стрийською родиною, щоб заколядувати. І нехай ангели з неба донесуть нашу коляду до спочилих у Бозі душ славного Бандерівського роду», - зазначила вона.

А колядників не бракувало. Першими до просторої кімнати де стояв накритий стіл вишитим обрусом, прибрана ялинка, дідух та пампухи з кутею, горіла свічка завітав вертеп студентів Стрийського аграрного коледжу Львівського НАУ. Мошко, Сара, Смерть, Чорт, три царі, пастушки та інші дійові особи традиційного українського вертепу заворожили веселим дійством. Не встигла затихнути коляда у їхньому виконанні, як вихованці хорової школи «Щедрик» посівали, віншували та звісно ж, колядували. Їхню коляду підхопили юні артисти зі школи Мистецтв, які разом зі своїми керівниками потішили гостей музею різдвяними піснями, колядками та щирими побажаннями усіх гараздів.

Тільки господиня провела колядників, як і годиться віддячивши за гарну коляду, вже нова різдвяна мелодія звучала у сінях садиби. Це завітав хор церкви Благовіщеня у якій, у свій час, дякував о. Андрій Бандера. Під орудою регента Ігоря Іваницького хористи виконали в’язанку коляд та духовних пісень. Після частування пампухами та узваром усі присутні виконали «Нову радість» та «Многая літ». Ще довго в цей день не стихали колядки й гамір у музеї родини Бандерів.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ