Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Студенти Львівського інституту банківської справи УБС НБУ ініціюють створення першого в Україні Храму Пам’яті

На Львівщині у селі Кути Буського району буде створено перший в Україні Храм Пам’яті – так називатиметься відновлена дерев’яна церква св. Михайла 17 століття, яка перебує в аварійному стані. На першочергові роботи з порятунку церкви необхідно 300 тисяч грн. Марафон із збору коштів започаткує ІІІ благодійний «Аукціон надій», який традиційно перед різдвяними святами, проводять студенти Львівського інституту банківської справи УБС НБУ. Про це „Гал-info” повідомили у прес-службі Львівського інституту банківської справи УБС НБУ.
Партнером проекту виступив Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв. За його розрахунками, цих грошей буде достатньо для перекриття даху, встановлення протипожежної системи та сигналізації. На Аукціоні продаватимуть лише вартісні роботи відомих українських митців. Долучитись до акції та пожертвувати гроші на відновлення церкви зможе також кожен львів’янин у рамках марафону зі збору коштів, який організують студенти.
Організатори вважають, що церква в селі Кути у майбутньому стане окрасою туристичного маршруту «Золота підкова», адже вона розташована за кілька кілометрів від Олеського замку.
Організатори планують привернути увагу громадськості до проблем зникнення дерев’яних церков, які є свідченням самобутності українського народу і не мають аналогів у світі. За часи Незалежності України лише на Львівщині зникло майже 70 таких церков, ще чимало було понівечено самою ж сільською громадою. Причиною руйнування церков найчастіше є байдужість та невігластво самих же парафіян та духівництва, і як результат на унікальні храми встановлюють металеві покрівлі, внутрішні стіни обшивають пластиком, а старовинні розписи замальовують аматори горе-майстри. Якщо ситуація не зміниться, невдовзі ми бачитимемо ці пам’ятки лише на фотознімках.
Нагадаємо, що церква св. Михаїла у с. Кути Буського району розташована в центрі села. Побудована у 1697 році майстром Григором Гебичим тризрубною, триверхою з каркасною дзвіницею. Починаючи з 1865 року зовнішній вигляд церкви декілька разів змінювався. Унікальною особливістю цієї пам’ятки є те що, зруби церкви перекриті по-різному: центральний – наметовим чотиригранним верхом з трьома заломами, бабинець – простим чотиригранним, вівтар – боковим куполом з ковніром посадженим безпосередньо на зруб стін. Поруч з храмом є невеличка дзвіниця 18 ст., на жаль, уже майже знищена. У 1990-х роках з церкви були викрадені малі празники з іконостасу. Пошуки міліцією не дали результату.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ