Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Студенти УКУ представили у Секретаріаті Президента Різдвяний вертеп

Різдвяний вертеп студентського театру УКУ «На сходах» мали змогу оцінити в Секретаріаті Президента України. Як повідомили «Гал-info» у відділі інформації та зовнішніх зв'язків Українського Католицького Університету, на запрошення Глави Секретаріату Президента Віктора Балоги 15 січня студенти УКУ представили дійство, що розповідає про найрадісніше свято зимового циклу – Різдво Христове, працівникам цієї структури.
Це вже не перші гастролі вертепу з УКУ в столиці нашої держави. Нагадаємо, що на Різдво за Григоріанським календарем театр «На сходах» провів екуменічну акцію у Києві – ставив вертеп для римо-католицької громади та виступив в Національній академії державного управління при Президентові України. Крім цього, святкове дійство побачили у сиротинці для неповносправних дітей.
„Вертеп, насамперед, призначений нести благу вість і радість, як глядачам, так і учасникам. Коли зароджувалося це дійство, і братчики ходили селами з невеличкими дерев’яними скриньками-вертепами, воно мало дві цілі – євангелізацію та символічне повернення у дитинство. Це завжди відбувалося в сімейному колі, де панувала довіра і тепло. Кожен глядач був водночас героєм вертепу, – зазначає Євген Худзик, режисер театру „На сходах”. –Цей взірець стародавніх вертепів ми намагалися наслідувати, взявши за основу традиційний дерев’яний вертеп, в якому є три рівні – небо, земля і пекло, спробували представити героїв, які борються з спокусами, і дуальність добра та зла розподіляли не на добрих та злих персонажів, а всі вони живуть між добром і злом, у постійному виборі та боротьбі зі злом”.
Використавши традиційну текстівку, студенти водночас зробили вертеп абсолютно новаторським – через оригінальні декорації та спосіб постановки. «В класичному українському вертепі є жид і жидівка як символ торгашества. Ми їх замінили на піар-менеджерів, які пропонують свої послуги цареві Іроду, щоб стати популярним – інший образ, але та ж функція заробляння грошей та наживи», – говорить учасниця вертепу Галина Шостак.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ