Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Створення в Україні лабораторій особливо небезпечних інфекцій загрожує національній безпеці?

Народний депутат України від Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Ірина Сех вимагає перевірити, чи відповідає національним інтересам та національній безпеці України реалізація проекту міжнародної технічної допомоги«Зменшення біологічної загрози в Україні».

Про це йдеться в її депутатському запиті на адресу прем’єр-міністра України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України, голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України,який було виголошено 11 січня 2013 року на сесії Верховної Ради. Повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Як зазначає Ірина Сех, при реалізації проекту міжнародної технічної допомоги «Зменшення біологічної загрози в Україні» виконавці з американської сторони – компанія «Блек енд Вітч Спешіал Проджектс Корп.» та виконавці з української сторони – ЗАТ «Макрохім»,ТОВ «РК-Центр ЛТД» і ТОВ «Медіамакс» порушили вимоги чинного законодавства України, санітарні та будівельні норми. Це унеможливлює досягнення мети проекту,задекларованої в Угоді від 29 серпня 2005 року між Міністерством оборони Сполучених Штатів Америки та Міністерством охорони здоров’я України стосовно співробітництва у галузі запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані при розробці біологічної зброї. Більше того,теперішній стан виконання проекту становить безпосередню загрозу біологічній безпеці України і загалом національній безпеці.

Як відомо, в рамках Угоди в Україні було створено кілька лабораторій особливо небезпечних інфекцій, зокрема на базі Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І.І. Мечнікова в м.Одесі, Кримської Республіканської СЕС МОЗ України в м. Сімферополі, Вінницької обласної СЕС в м. Вінниці, Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни МОЗ України в м. Львові.

"Особливу тривогу викликає факт перевезення на вимогу американської сторони колекції штамів особливо небезпечних патогенів, яка згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1241 від22.09.2004 р. є національним надбанням, з Центральної СЕС м. Києва до лабораторії Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І.І.Мечнікова в м. Одесі, – йдеться в запиті. - При реконструкції цієї лабораторії не було вжито належних протисейсмічних заходів. Фактично будівля перебуває в аварійному стані, що загрожує втратою колекції, а також довкіллю та здоров’ю працівників і мешканців міста".

Народний депутат також зазначає, що у Львівській державній лабораторії ветеринарної медицини виявлено численні порушення вимог чинного законодавства України, зокрема проектну документацію не погоджено з Санітарно-епідеміологічною службою, роботи виконувалися за відсутності договору підряду, контроль за якістю, вартістю та обсягом виконаних будівельно-монтажних робіт виконавцями не вівся.

"Систематичне та системне порушення вимог законодавства, норм та правил будівництва в Україні при створенні лабораторій, що працюють з особливо небезпечними інфекціями,ставить під загрозу стан біологічної безпеки держави, становить реальну загрозу здоров’ю персоналу лабораторій та мешканцям міст, де такі лабораторії розміщено, а також загрозу втрати унікальних колекцій штамів, які є національним надбанням України", - йдеться в запиті.

Ірина Сех вимагає перевірити, чи відповідає проект міжнародної технічної допомоги«Зменшення біологічної загрози в Україні» національним інтересам та національній безпеці України, а також забезпечити перевірку відповідності вимогам біологічної безпеки та законності переміщення колекції штамів особливо небезпечних патогенів як наукового об’єкту, що становить національне надбання з Центральної СЕС МОЗ України та розміщення її в лабораторії Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І.І. Мечнікова в м. Одесі, невідкладно вжити заходів для усунення загроз, зумовлених порушеннями українського законодавства при виконанні проекту міжнародної технічної допомоги «Зменшення біологічної загрози в Україні» та притягнення до відповідальності винних.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ