Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Створили робочу групу з передачі Музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Інституту національної пам’яті

Голова Львівської ОДА Василь Горбаль, перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків оглянули експозицію та приміщення Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», повідомила прес-служба Львівської ОДА.


Директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий розповів про історію тюрми та створення музею-меморіалу. Р. Забілий також повідомив, що одним з основних завдань музею-меморіалу є проведення консерваційних робіт у його приміщеннях, розширення експозиції та вирішення питання передачі цілісного майнового комплексу від СБУ до сфери управління Українського інституту національної пам’яті.

Своєю чергою голова Львівської ОДА В. Горбаль наголосив: «Ми повинні зробити все необхідне для того, щоб тут було створено належні умови для роботи музею-меморіалу, вирішення питання передачі цілісного майнового комплексу. Створено відповідну робочу групу. Також всі сторони мають зробити необхідні кроки, щоб було закладено кошти у бюджеті 2011 року на проведення заходів з консервації приміщень та розвитку музею-меморіалу. Це питання перебуватиме під моїм особистим контролем».

Як пояснив М. Янків, створена робоча група надаватиме необхідну допомогу у питанні передачі цілісного майнового комплексу від СБУ до сфери управління Українського інституту національної пам’яті. «Засідання робочої групи відбудеться наступного тижня. Ми працюємо над тим, щоб передача проходила відкрито і юридично правильно зі збереженням статусу юридичної особи», – додав М. Янків.

Нагадаємо, у 2005 році громадськість виступила з ініціативою створення музею-меморіалу. Обласна, міська, влада, СБУ підтримали ініціативу. 2008 року колегія СБУ ухвалила відповідне рішення про виділення приміщень, земельної ділянки. У червні 2009 року музей розпочав свою роботу. У жовтні 2009 року, відповідно до Указу Президента України, музею було надано статус національного. Цим же ж указом КМУ доручено опрацювати питання передачі музею до сфери управління Інституту національної пам’яті. Попередній уряд не вирішив згаданого питання. 21 вересня 2010 року було видано доручення Президента України щодо передачі цілісного майнового комплексу та забезпечення належного фінансування з держбюджету.

1889-1890рр. у Львові на перехресті сучасних вулиць С. Бандери та Коперніка було побудовано казарми для жандармерії. З 1919 року ці споруди почали використовувати, як тюрму. Протягом 1939-1941 років тут розміщувалось обласне управління НКВД, в’язничне відділення цього управління та в’язниця №1 розрахована на 1500 в’язнів. Влітку 1941 року, перед відступом радянської влади, у в’язниці №1 відбувались масові розстріли в’язнів. Протягом 22-28 червня 1941 року у тюрмі «на Лонцького» було знищено 1681 людину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ