Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суд над Юрієм Луценком показав, що в Україні «всіх можна купити», – Олесь Доній

Судова система в Україні не є незалежною, вона напряму залежить від економічного чинника. Так «Гал-info» прокоментував рішення Печерського районного суду Києва, який визнав вину міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка в скоєнні двох правопорушень політолог Олесь Доній.
«Рішення суду можна назвати чисто економічним. Так є певні застереження щодо того, що справа проти Луценка є політичною розправою, і про них говорив голова секретаріату Президента Віктор Балога, але, на мою думку, рішення Печерського суду є чисто економічним. Боюся, що найближчим часом реформувати судову систему в Україні не вдасться, так само, як зробити зміни і в інших системах державної влади. І на це є об’єктивні, і часто знову таки економічні чинники – всіх можна купити», – вважає Доній.
Нагадаймо, що сьогодні суддя Печерського районного суду Києва Інна Отрош оголосила вирок, згідно з яким Юрія Луценка визнано винним в скоєнні протиправних дій.
Суд розглянув два протоколи Генпрокуратури, в яких, зокрема, вказується, що Луценком було неправомірно присвоєно звання співробітникам міліції, а також за його підписом нагороджено двох осіб іменною зброєю МВС. Крім цього, суд визнав неправомірними два укази Президента стосовно того, що міністр внутрішніх справ не є держслужбовцем, і таким чином, суд визнав, що міністр МВС є державним службовцем. Відповідно до цього Луценко підпадає під дію закону про корупцію і має нести визначену цим законом відповідальність в разі скоєння корупційних діянь. Ухвалене судом рішення передбачає стягнення штрафу з Луценка в розмірі 340 грн,  оскарженню не підлягає, однак може бути відмінене суддею Апеляційного суду.
Адвокат Юрій Бергельсон, який представляє інтереси Луценка в суді, назвав постанову суду "політичним рішенням". Пояснюючи свою незгоду з цією постановою, адвокат припустив, що вона була написана судом заздалегідь, а не в понеділок, оскільки текст міститься на 20 аркушах. Міністерство внутрішніх справ поки що не коментує рішення суду.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ