Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд наказав Білому дому поновити акредитацію журналіста CNN

Федеральний суддя США в п'ятницю видав розпорядження для Білого дому поновити акредитацію для головного кореспондента CNN Джима Акости, яку він втратив через спроби добитися відповіді з боку президента Дональда Трампа. Про це йдеться в повідомленні телеканалу CNN.

"Федеральний суддя Тімоті Келлі став на бік CNN у п'ятницю, розпорядившись для Білого дому відновити прес-акредитацію для головного кореспондента каналу в Білому домі Джима Акости", - зазначається в повідомленні.

Рішення стало першою перемогою CNN у позові телеканалу проти президента Трампа та кількох високопоставлених представників його адміністрації.

У позові наголошується, що адміністрація Трампа порушила першу і п'яту поправки до Конституції США, коли позбавила журналіста права доступу до Білого дому для того, щоб ставити запитання чиновникам.

Глава адміністрації Білого дому Джон Келлі поки що пообіцяв надати тимчасову акредитацію Акости в п'ятницю, яка гарантує доступ для журналіста принаймні впродовж короткого проміжку часу. Водночас CNN вимагає поновлення "постійної перепустки", що означатиме визнання судом факту, що відкликання Білим домом акредитації Акости відбулося з порушенням Конституції. "Такий правовий висновок міг би захистити інших журналістів від дій з боку адміністрації", - зазначає CNN.

Як повідомляв Укрінформ, Джим Акоста намагався поставити запитання президентові про караван мігрантів, "російське" розслідування та з інших тем. У відповідь Трамп наказав йому "покласти мікрофон", назвавши CNN ворогами народу, а журналіста - грубіяном. Акоста відмовився віддати мікрофон персоналу й продовжував ставити запитання.

Пізніше речниця Білого дому Сара Сандерс оприлюднила повідомлення про скасування акредитації кореспондента CNN.

У вівторок американський телеканал CNN подав позов до суду на президента США Дональда Трампа та кількох членів адміністрації.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ