Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Суд наклав арешт на майно Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ за махінацїі з природним газом

За клопотанням детективів НАБУ, поданим в межах розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння понад 300 млн куб. м. природного газу НАК «Нафтогаз України», Солом’янський районний суд Києва наклав арешт на цілісні майнові комплекси «Новороздольска ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ», повідомили у прес-центрі НАБУ.

Відповідно до рішення суду, ці два об’єкти передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Такі заходи унеможливлюють подальше розкрадання газу та є унікальним прикладом ефективної співпраці НАБУ та АРМА, розповіли під час брифінгу 2 серпня директор НАБУ Артем Ситник та Голова АРМА Антон Янчук.

«Впродовж 2013-2015 років «Новороздольска ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» отримували природний газ за пільговими цінами від НАК «Нафтогаз України» ніби для постачання тепла населенню. Але отримували в обсягах, які вдесятеро перевищували реальні потреби конкретних населених пунктів. В результаті цього державним інтересам в особі НАК «Нафтогаз України» завдано збитків на суму понад 1,4 млрд грн», — поінформував про суть корупційної схеми Артем Ситник.

За його словами, щорічна реальна потреба газу для західноукраїнських міст Новий Розділ та Новояворівськ становить 10-12 млн куб.м. Однак кожна з ТЕЦ запитували в НАК «Нафтогаз України» по 40-70 млн куб. метрів газу — нібито, для виробництва тепла для населення. Надлишковий газ, отриманий за пільговою ціною, ТЕЦ використовували для вироблення електроенергії, яку ДП «Енергоринок» був змушений закуповувати за «ринковою» собівартісю газу. За період дії схеми (2013-2015 роки), за даними слідства, за поставлену електрику дві ТЕЦ отримали 2,6 млрд грн, тоді як її собівартість фактично становила 1,2 млрд грн. У подальшому, як з’ясували детективи, отримані кошти під різними приводами виводили на компанії, підконтрольні власникам ТЕЦ. Однією з таких компаній, як встановило слідство, була корпорація «КРТ». Її бенефіціарами та одночасно власниками двох згаданих ТЕЦ, як встановило слідство, є народні депутати.

«Проведено низку слідчих дій і зараз розслідування перебуває на фінішній прямій. Незважаючи на це, корупційна схема продовжує діяти. Більше того, під час розслідування ми побачили не одну подібну схему. Оскільки компанії, які закуповують газ, на власний розсуд ставлять об’єм газу, який буде отриманий від НАК «Нафтогаз». Як вони розпоряджають цим газом, ніхто не контролює. Жодного органу, який би контролював достовірні закупки «пільгового» газу в Україні немає. Це — та умова, яка сприяє корупційній схемі, а для її усунення нічого не зроблено. Тому я звернувся з листом на адресу Прем’єр-міністра України щодо порушення питання усунення цього ризику на рівні Уряду», — наголосив Директор НАБУ.

Позицію Артема Ситника з цього приводу підтримав Антон Янчук.

«У даному кейсі ні НАБУ, ні АРМА не може повністю самостійно закрити всі необхідні питання. Тому нам необхідна синергія всіх зацікавлених фахових органів, які як реалізують, так і формують правила гри на енергетичному ринку», — підкреслив керівник АРМА.

Щодо подальшої долі двох арештованих майнових комплексів ТЕЦ Антон Янчук повідомив наступне: «АРМА проаналізувало ці активи та судові рішення стосовно їхнього арешту. Наразі ми дійшли висновку про те, що рішення є якісними та абсолютно придатними до виконання. Проведено первинний аналіз економічної складової діяльності цих двох підприємств. У результаті попередньо ми дійшли висновків про те, що вона може бути економічно ефективною. Йдеться не тільки про мінімальні показники (на рівні збереження економічної вартості активів і припинення обставин, про які зазначає слідство), а й навіть отримання доходу, тобто наповнення державного бюджету».

За його словами, права управління АРМА на ці два підприємства вже зареєстровано. Розпочаті консультації з зацікавленими фаховими органами. Найближчим часом АРМА розпочне відбір управителя для цих об’єктів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ