Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суд у США вдруге відмовив Луценку у позові до Пшонки

Федеральний суд округу Колумбія у США відмовився відновити провадження за позовом колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка до генпрокурора країни Віктора Пшонки.

Позов був поданий у грудні 2011 року. Луценко вимагає визнати його кримінальне переслідування на Україну незаконним і політично мотивованим, а також стягнути на його користь компенсацію моральної шкоди. У лютому суд відхилив позов у зв'язку з тим, що позивач не виконав його розпорядження без пояснення причин. Зокрема, Луценко у встановлений строк не зумів поінформувати суд про те, як проходить повідомлення відповідачів.

Після цього захист Луценка подав до суду клопотання про відновлення провадження за позовом. Адвокати зазначили, що готові надати необхідний звіт про повідомлення відповідачів. Проте, як випливає з тексту рішення, 26 березня суд відхилив клопотання, ухваливши, що причини, наведені захистом Луценко в його виправдання, недостатньо переконливі.

У позові Луценко звинуватив відповідачів в порушенні його права на недоторканність особи шляхом незаконного арешту і необгрунтовано довгого утримання під вартою. Крім того, екс-глава МВС стверджував, що у висновку він піддавався нелюдському і такому, що принижує його гідність, поводженню.

Крім Пшонки відповідачами за позовом виступали його перший заступник Ренат Кузьмін, а також співробітники генпрокуратури Сергій Войченко та Антон Зінченко.

Нагадаємо, екс-міністра внутрішніх справ заарештували в кінці 2010 року. Йому пред'явили звинувачення в розкраданні державного майна та перевищенні повноважень, зокрема, незаконному оформленні на роботу в МВС свого особистого водія, а також в порушеннях, пов'язаних з наданням останньому квартири і нарахуванням пенсії. За даними слідства, загальний збиток держави від діяльності Луценка на керівному посту склав близько 1 мільйона гривень (125 000 доларів).

Печерський районний суд Києва 27 лютого засудив Луценка до чотирьох років позбавлення волі. Сам засуджений назвав вирок політичною розправою.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ