Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Судову реформу не вдасться здійснити згори – Олесь Доній

Судову реформу вже не вдасться здійснити згори – у цьому переконаний політолог Олесь Доній.

«Судову реформу вже не вдасться здійснити згори. Корупція суддівської системи починається не згори, а ще при вступі до університету. Абітурієнти юридичних факультетів, як правило, вдаються до корупційних дій при вступі. Зрозуміло, що після того майбутні прокурори – вже придатний матеріал для системи корупції. Тому, окрім судової реформи, потрібно думати над реформою системи освіти», – про це в коментарі «Гал-info» повідомив керівник Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.
«Президент нарешті усвідомив вагу судової влади. Зараз він намагається втрутитися в цей процес і заявити про себе як про гравця, підпорядкувати собі цю ділянку. Поки що йому в цій ділянці не дуже щастило, тому, наскільки йому це вдасться, ще важко сказати», – зазначив Олесь Доній.
Нагадаємо, що 27 грудня, Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної Ради два законопроекти, які є новими редакціями чинних законів «Про судоустрій» та «Про статус суддів». Це наступний крок у судовій реформі, ініційованій главою держави.
Завданням цього законопроекту є вдосконалення системи судів загальної юрисдикції згідно з європейськими стандартами. Йдеться, зокрема, про створення вищих судів цивільної і кримінальної юрисдикцій, утворення окружних кримінальних судів, поступову ліквідацію військових судів. Крім цього, суттєво обмежуються повноваження голови суду, наприклад, щодо розподілу справ, преміювання, надання відпусток, вирішення питань житлового та соціального забезпечення.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ